Prijeti li rebalans budžeta zbog stečajaca?

Moguće još oko 1.000 penzionera, što je dva miliona
5 komentar(a)
protest, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
protest, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 02.03.2015. 19:02h

Ministarstvo finansija saopštilo je “Vijestima” da još ne može reći da li će biti rebalansa budžeta zbog izmjena Zakona o PIO kojim je omogućen prijevremeni odlazak u penziju radnika bivših državnih kompanija koje su otišle u stečaj. Oni su naveli da čekaju da im Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbijedi više podataka i tačne podatke o potencijalnim novim penzionerima.

Vladin resor je tako odgovorio na pitanja odakle će obezbijediti novac za buduće penzionere i da li će zbog toga biti potreban rebalans.

Skupština je prošle sedmice usvojila izmjene Zakona o PIO kojima će biti omogućeno penzionisanje muškaraca sa 30 godina staža i žena sa 25 godina staža u preduzećima u kojima su izgubili posao zbog stečaja. Za povlašćeno penzionisanje “žrtava tranzicije” glasali su poslanici opozicije, SDP-a i manjinskih stranaka. Poslanici DPS-a bili su uzdržani, jer smatraju da se ne zna koliko je tih radnika i koliko će to koštati budžet.

Ministar rada Predrag Bošković tokom rasprave je kazao da će prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje takvih penzionera biti 916 radnika, što će koštati budžet 2,2 miliona eura godišnje.

Predlagač Janko Vučinić (DF) je amandmanom promijenio da se to odnosi na preduzeća u kome je država imala vlasnički udio. Nije precizirano koliko bi moglo biti takvih radnika.

Bonus video: