Šverc zbog poskupljenja cigareta?

Nezvanično se spekuliše da bi cigarete mogle poskupiti po paklici od 10 do 20 centi, a da će na “udaru” najviše biti sad najjeftiniji duvanski proizvodi
79 pregleda 6 komentar(a)
cigarete, Foto: Savo Prelević
cigarete, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2015. 06:29h

Novi rast maloprodajnih cijena cigareta u Crnoj Gori desiće se zbog najnovijeg povećanja ponderisane cijene (koja služi za obračun minimalne akcize) sa 1,55 na 1,70 eura, kao i izmjene sistema obračuna akcize koji stupa na snagu 1. aprila. To ne ide na ruku regularnoj prodaji cigareta, a trgovci upozoravaju na mogući šverc ovih proizvoda, naručito tokom turističke sezone. Oni kažu da će se to i desiti ako izostanu najavljene vladine mjere za suzbijanje šverca.

Nezvanično se spekuliše da bi cigarete mogle poskupiti po paklici od 10 do 20 centi, a da će na “udaru” najviše biti sad najjeftiniji duvanski proizvodi. U Srbiji i BiH su već početkom godine povećali akcize, ali su neki brendovi i dalje jeftiniji nego u Crnoj Gori, kojoj tek predstoji povećanje cijena.

“Prije nekoliko dana objavljenja je nova ponderisana cijena cigareta od 1,70 eura umjesto dosadašnjih 1,55 eura po paklici. Nova ponderisana cijena će služiti za obračun minimalne akcize u 2015. i ova promjena ima uticaja isključivo na cigarete iz jeftinijeg segmenta”, kazao je “Vijestima” Prokopije Perić, direktor za ekonomsko komercijalne poslove Rokšpeda, najvećeg uvoznika cigareta u Crnoj Gori.

Nakon promjene akciza, u Crnoj Gori će ona iznositi oko 57 odsto od maloprodajne cijene, a prema EU agendi ono bi trebalo da iznosi 60 odsto ili 90 eura po kilogramu duvanskog proizvoda.

“Takve akcizne stope, kumulativno primijenjene, dovešće do povećanja akcize za 5,5 centi po paklici, što će zajedno sa PDV-om (koji će se takođe povećati, jer se primjenjuje na veću osnovicu), biti nešto ispod 10 centi po paklici. Ova kalkulacija odnosi se na prosječnu cijenu cigareta od 1,70 eura po paklici”, kazala je “Vijestima” direktorica Agencije za duvan Branislava Božović.

Ona smatra da se može čekivati blago povećanje cijena jeftinijih marki cigareta, ali i da ne moraju svi proizvođači i uvoznici povećati cijene jer imaju svoje specifične ciljeve koje žele postići na tržištu.

“Ne bih se složila sa tezom da sa porastom akciza raste i crno tržište, zbog toga što država ima jake mehanizme da to spriječi. Tu tvrdnju potvrđuje najava Ministarstva finansija da je u pripremi izrada novog programa protiv sive ekonomije, sa jasno definisanim setom operatinih i zakonodavnih mjera”, zaključila je Božovićeva.

Perić je kazao da su crnogorskim trgovcima najveći problem cijene cigareta u Srbiji.

“Tamo su cijene cigareta nerealno niske zbog odluke proizvođača da spuštaju cijene, a da situacija bude još gora, desio se i skok eura u odnosu na dinar tako da sada imate situaciju da paklica “marlbora” u Srbiji košta 2,04, a u CG 2,50 eura, “bond” u Srbiji košta 1,31, a u Crnoj Gori 1,6 eura,... Ovo može da ima velike posljedice tokom turističke sezone jer veliki broj turista dolazi iz Srbije u Crnu Goru”, smatra Perić.

Paradoks - poskupiće jeftine cigarete, a skupe će pojeftiniti

Perić objašnjava da u skladu sa akciznim kalendarom koji je usvojen u oktobru 2014, a koji je usklađen sa Direktivama EU, od 1. aprila ove godine slijedi primjena novog obračuna akcize gdje se varijabilni dio sa 35 odsto spušta na 34 odsto od maloprodajne cijene, a fiksni dio akcize povećava sa 19 na 20 eura po kilogramu cigareta.

“Ove promjene koje su se već desile (ponderisana cijena) i promjena akcize od 1. aprila će za posljedicu imati da će se opteretiti samo cigarete iz jeftinijeg i srednjeg cjenovnog segmenta, a rasteretiti cigarete iz skupljeg cjenovnog segmenta. Imaćemo paradoks da će se akciza na skuplje cigarete smanjiti, a povećati na jeftine”, objasnio je Perić.

Crno tržište raste, potrebno odlučno reagovanje nadležnih

Direktorica Philip Moris Montenegra Svetlana Vuksanović ocijenila je za “Vijesti” da “predvidivost regulatornog okvira i postupnost u ispunjavanju EU zahtjeva, predstavljaju osnov dobro vođene politike u pravcu borbe protiv sive ekonomije”.

“Planirano povećanje akciznog opterećenja ne bi trebalo dodatno da podstakne atraktivnost bavljenja nedozvoljenim aktivnostima, ali da bi se zabrinjavajući trend rasta sivog tržišta preokrenuo, uz izbalansiranu akciznu politiku, potrebno je sinergijsko i odlučnije djelovanje svih za to odgovornih i nadležnih službi”, ocijenila je Vuksanovićeva.

Bonus video: