Privrednike sve više interesuju krediti IRF-a

Savjetnik u IRF-u za međunarodne odnose, Olja Stanković, rekla je da se posebne stimulacije obezbjeđuju za sjever Crne Gore i opštine Nikšić, Ulcinj i Cetinje, jer su kamatne stope niže za 0,5 procentnih poena
2 komentar(a)
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Zoran Vukčević, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 01.03.2015. 14:35h

Kreditna podrška banaka u Crnoj Gori nedovoljna je i nepovoljna zbog čega su privrednici sve više zaintersovani za kreditne linije Investiciono-razvojnog fonda (IRF), ocijenjeno je na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

Na sastanku o mogućnostima kreditiranja, koji su organizovali Privredna komora i IRF, predstavljene su kreditne linije Fonda za ovu godinu, kao i uslovi odobravanja i načini sticanja kredita za oblasti poljoprivrede i stočarstva, turizma, drvoprerade i za žene preduzetnice.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, saglasio se da je kreditna podrška banaka u Crnoj Gori nedovoljna i nepovoljna.

U prilog tome, kako je kazao, govori podatak da je ovaj IRF u prošloj godini plasirao 72 miliona eura, dok su banke, pojedinačno, u prosjeku, kroz kredite plasirale 29,8 miliona.

IRF je planirao da kroz kreditne linije u ovoj godini plasira 80 miliona eura.

„Kreditne linije, njih ukupno 21, namijenjene su razvoju preduzetništva, zatim razvoju prioritetnih sektora i poboljšanju likvidnosti“, rekao je Vukčević.

On je saopštio da je rok vraćanja kredita deset godina, grejs period dvije, a kamatna stopa od tri do 6,5 odsto.

Potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović, kazala je da je poznato da su među glavnim ograničenjima koja utiču na poslovanje nedostupnost novca, odnosno, skupi izvori finansiranja.

Brojno prisustvo privrednika na sastanku, ocijenila je ona, predstavlja potvrdu zainteresovanosti za ova sredstva i način finansiranja, kao i potrebe za više informacija od dostupnih putem zvanične prezentacije Fonda i medija.

Savjetnik u IRF-u za međunarodne odnose, Olja Stanković, rekla je da se posebne stimulacije obezbjeđuju za sjever Crne Gore i opštine Nikšić, Ulcinj i Cetinje, jer su kamatne stope niže za 0,5 procentnih poena.

Filipović je pitala koji su najčešći razlozi za odbijanje zahtjeva, a odgovoreno joj je da su to loša kreditna istorija firme i kolaterali.

Sekretar Odbora udruženja poljoprivrede, Lidija Rmuš, konstatovala je da poljoprivrednici često ne mogu da dobiju ova sredstva, jer zbog nepostojanja urbanističkih planova u opštinama ne ispunjavaju uslove IRF-a.

Vukčević je na to odgovorio da je riječ o jednoj od najvećih biznis barijera, koje opštine moraju otkloniti.

Filipović je kazala da je ovo samo jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima Investiciono razvojnog fonda.

„Od privrednika očekujemo da na sjednicama odbora udruženja u Komori iniciraju razgovore o pojedinačnim kreditnim linijama koje obezbjeđuje IRF“, zaključila je Filipović.

Bonus video: