"CEAC MOGAO DA OSTANE I VODI KAP"

Perišić ruskim investitorima: Što odoste ako je takva zarada?

“CEAC je imao mogućnost da u zakonskom roku najavi i predloži Privrednom sudu plan reorganizacije, ali to nije uradio. U slučaju reorganizacije bi se izbjegao bankrot, izbjegao klasični stečaj i oni, kao vlasnici koji su ranije upravljali, ponovo dobili šansu da to rade“
74 pregleda 5 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.02.2015. 07:56h

Ako je Kombinat aluminijuma toliko profitabilno preduzeće, kako to tvrde ruski investitori, CEAC je imao mogućnost da ostane i upravlja KAP-om.

To je odgovorio stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić na pitanje o procjeni kiparsko-ruskog CEAC-a da je novi vlasnik Kombinata, Uniprom Veselina Pejovića, proteklih sedam mjeseci zaradio 20 miliona dolara (17,5 miliona eura).

“CEAC je imao mogućnost da u zakonskom roku najavi i predloži Privrednom sudu plan reorganizacije, ali to nije uradio. U slučaju reorganizacije bi se izbjegao bankrot, izbjegao klasični stečaj i oni, kao vlasnici koji su ranije upravljali, ponovo dobili šansu da to rade“, rekao je Perišić “Vijestima”.

Direktor za korporativne poslove CEAC-a Andrej Petrušinjin saopštio je “Vijestima” računicu o mogućoj zaradi Pejovića, navodeći da je prodajna cijena metala na Londonskoj berzi metala (LME) sada ispod 1.800 dolara te da premija j dostigla rekordno visoku cijenu od 500 dolara po toni. On je ukazao da Uniprom tako može da zaradi i do 300 dolara profita od svake proizvedene tone aluminijuma. “Dakle, ukupno je mogao već ostvariti više od 20 miliona dolara iz KAP-a”, naveo je Petrušinjin.

On strahuje što Uniporom, prema ugovoru, ”nije obavezan da plati preostali dio i može čak i vratiti KAP Vladi, zadržavajući sav ostvareni profit”.

Pejović uravlja KAP-om od 19. jula prošle godine, uplatio je samo četiri miliona, a preostalih 24 miliona eura je uslovio time da bivši ruski vasnik odustane od brojnih tužbi.

Petrušinjin je odgovorio da neće povući tužbe protiv KAP-a i države.

Pejoviću sredinom marta ističe rok za uplatu novca, a spekuliše se da će tražiti odlaganje, odnosno ostati pri stavu da ne plati dok je imovina opterećena sporovima.

Stečajni uravnik KAP-a kaže da nije dobio zvaničan zahtjev Uniproma da se prolongira plaćanje. En plus grupa i CEAC ruskog biznismena Olega Deripaske i VTB banka smatraju da su oštećeni uvođenjem stečaja KAP-u, koji je država tražila zbog velikih dugova, posebno kredita, koje su otplaćivali građani Crne Gore.

Čivović bi Ranka protiv Deripaske

Rašo Čivović, jedini radnik Rudnika boksita u stečaju kojem 2010. nije isplaćena otpremnina iz socijalnog program, tražio je juče pismeno od predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da mu bude svjedok u parnici pred Privrednim sudom protiv Deripaskinih kompanija.

Tužbom osporava potraživanje firmi Shasta Universal i CEAC, koje od nikšićkih Boksita potražuju oko 22 miliona eura. CEAC i Vlada su upravljali Boksitima, koji su sada u stečaju.