Pejović je od KAP-a već zaradio 20 miliona

To je 17,5 miliona eura prema aktuelnom kursu. Pejović je uplatu 24 od 28 miliona za KAP uslovio time da CEAC odustane od tužbi
178 pregleda 20 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.02.2015. 06:34h

Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) ne razmišlja o povlačenju tužbi protiv Kombinata aluminijuma (KAP) u stečaju i države Crne Gore pred domaćim i sudovima u inostranstvu, potvrdio je “Vijestima” direktor za korporativne poslove kiparsko-ruskog CEAC-a Andrej Petrušinjin.

CEAC, dio grupe ruskog bogataša Olega Deripaske, procjenjuje da je Uniprom Veselina Pejovića proteklih pola godine rukovođenja proizvodnjom u KAP-u mogao zaraditi više od 20 miliona dolara. Prema jučerašnjem kursu, to je 17,5 miliona eura.

“CEAC nije mogao da ostvari potraživanja pred crnogorskim sudovima, zbog ozbiljnih pitanja politizacije pravosudnih postupaka i odvajanja izvršne i sudske vlasti. Zato smo prenijeli naša potraživanja na međunarodne sudove gde aktivno nastavljamo tužbe protiv Crne Gore”, istakao je Petrušinjin.

Kupac KAP-a Veselin Pejović izjavio je nedavno da će samo pod uslovom da CEAC povuče brojne tužbe uplatiti preostala 24 od 28 miliona za imovinu fabrike, kojom upravlja od 19. jula 2014. za svoj račun. Sredinom marta Pejoviću ističe treći odobreni rok da plati kupoprodajnu cijenu.

Na pitanje “Vijesti” da li CEAC ima procjenu koliko je Uniprom zaradio od prodaje aluminijuma nakon preuzimanja KAP, Petrušinjin je odgovorio da procjenjuju da je Uniprom zaradio više od 20 miliona dolara. “CEAC je uspio da smanji troškove proizvodnje u KAP-u sa 3.500 dolara po toni u 2008. na 2.100 po toni aluminijuma u 2011. Mi vjerujemo da su sada troškovi proizvodnje aluminijuma u KAP-u još niži. Vlada je dozvolila Unipromu da otpusti prekobrojne radnike i smanji plate u KAP-u. CEAC je tražio dozvolu da to uradi, ali je bio blokiran godinama od Vlade. Drugo, KAP sada dobija struju po nižoj cijeni nego prije. Treće, KAP sada ne plaća svoje dugove prema bankama kao u periodu od 2010. do 2013. prije stečaja”, objasnio je Petrušinjin.

On je napomenuo da je prodajna cijena metala na LME sada ispod 1.800 dolara, ali da je premija dostigla rekordno visoku cijenu od 500 dolara po toni.

“Dakle, ako Uniprom dobija ovu premiju - verujemo da mogu da zarade i do 300 dolara profita od svake proizvedene tone aluminijuma. Dakle, ukupno je mogao već ostvariti više od 20 miliona dolara iz KAP-a”, naveo je Petrušinjin.

Petrušinjin

Naše je mišljenje da je prodaja KAP-a Unipromu nezakonita. Nije u skladu sa zakonima Crne Gore o stečajnom postupku, naglasio je direktor CEAC-a.

“Nikakvo odobravanje prodaje nije dobijeno od glavnih poverilaca KAP-a, CEAC-a, EN plusa, EPCG i VTB Austria AG. KAP je prodat Unipromu po cijeni koja grubo potcjenjuje realnu vrednost kompanije i koja značajno povređuje interese KAP-ovih kreditora”, dodao je on.

Petrušinjin je naveo da Uniprom nije platio punu cijenu za KAP, iz kojeg “sada generiše značajne profite, dok povjerioci i zaposlenici KAP-a ne dobijaju ništa”.

“Štaviše, prema ugovoru, Uniprom nije obavezan da plati preostali dio i mogu čak i vratiti KAP Vladi zadržavajući sav ostvareni profit”, istakao je on.

Petrušinjin je poručio da CEAC nije jedini strani investitor koji je frustriran crnogorskom vladom i sudovima.

Bonus video: