Dopune zakona: U penziju nakon 30 godina radnog staža

139 pregleda 9 komentar(a)
stečaj, Foto: Reuters
stečaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2015. 20:08h

Radnici državnih firmi koji su izgubili posao zbog uvođenja stečaja mogu otići u prijevremenu penziju ako imaju 30 (muškarci), odnosno 25 godina staža osiguranja (žene), odlučila je Skupština koja je usvojila dopune zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Za povlašćeno penzionisanje glasali su poslanici opoziicje, SDP–a i manjinskih stranaka.

Poslanici DPS–a ostali su uzdržani iz razloga što smatraju da se ne zna koliko je tih radnika i koliko će novca za tu namjenu biti potrebno.

Ministar rada Predrag Bošković je ranije danas tokom rasprave kazao da se prema eidenciji Zavoda za zapošljavanje predlog odnosi na 916 radnika, što će koštati oko 2,2 miliona eura godišnje.

Dodao je da se stvara prostor da taj broj bude veći i da bi predlagač trebalo da precizira na koga se zakon odnosi.

Isti je bio stav poslanika DPS–a.

Potom je u ime predlagača Janko Vučinić (DF) djelovao amandmanski, tako što je umjesto formulacije da pravo na penziju stiče radnik "preduzeća koje je bilo predmet privatizacije, a u tom postupku mu nije isplaćena otpremnina", precizirao da se može penzionisati radnik "privrednog društva u kome je država imala vlasnički udio".

Bošković i DPS su tvrdili da se tom formulacijom mijenja suština zakona i da se ne zna na koliko se radnika on odnosi, te da je ta cifra veća od podataka Zavoda za zapošljavanje. Dodali su da je novim rješenjem ugrožena isplata penzija iz Fonda PIO što je opozicija negirala.

Bonus video: