Roćenovi kumovi i moćni Rus u klinču zbog miliona

Rade Vujačić bio direktor Soho hotelsa i poslovao sa svojim firmama. Rusi tvrde da je tako izvukao više miliona eura
945 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Kempinski, Foto: Sohoresort.me
Hotel Kempinski, Foto: Sohoresort.me
Ažurirano: 26.02.2015. 06:46h

Poslovni partneri za hotel Kempinski u Sutomoru pokrenuli su međusobne tužbe za odštetu i prevaru vrijedne nekoliko miliona eura.

U Privrednom sudu juče je počelo suđenje po tužbi firme Svjetlost Mont iz Bara, čiji su vlasnici Rade i Nikola Vujačić, u kumovskim vezama sa porodicom savjetnika crnogorskog premijera Milana Roćena, protiv kompanije Soho hotels ruskog biznismena Aleksandr Grigorjeva, kojeg su moldavske i ruske vlasti povezivale sa pranjem novca.

Vujačići tuže ovu kompaniju da im nije platila 1,2 miliona eura za radove na istoimenom hotelu u Sutomoru, koji bi trebalo da ponese brend Kempinski. Međutim upravo je Rade Vujačić bio direktor Soho Hotelsa u vrijeme kada su nastali ovi računi, odnosno plaćao je poslove svojoj firmi novcem partnera.

Kako su “Vijestima” potvrdili advokati Grigorjeva postoji i kontratužba Soho Hotelsa protiv Svjetlost Monta u kojoj žele da ospore ukupno 11 ugovora sa Vujačićima jer tvrde da su naduvanim cijenama i fakturama izvlačili novac od partnera u višemilionskoj vrijednosti. Precizan iznos tek je trebalo da se utvrdi vještačenjem, a ruski biznismeni bili su veoma nezadovoljni visokim cijenama koje su im ispostavljanje i za nasipanje plaže koja pripada hotelu. Poseban spor se vodi i pred Osnovnim sudom u Baru.

Advokati Vujačića juče su u Privrednom sudu tražili od parničnog sudije Blaža Jovanića, da njihove dvije parnice, za dva ugovora, posebnim rješenjem spoji u jednu, a da stranke u međuvremenu pokušaju međusobne odnose da riješe potpisivanjem posebnog sporazuma.

Svjetlost Mont nije uspio ovim rješenjima da od firme Soho Hotels naplati iznose, za izvedene radove od 495.000 i 740 hiljada eura.

Ročište je na zahtjev advokata Svjetlost Monta i Soho Hotelsa Radoša Kastratovića i Danila Mićovića odgođeno za 16. mart.

Spor po kontratužbi Soho Hotelsa protiv Svjetlost Monta zakazano je za 13. mart.

Grigorjev je bivši sutomorski hotel Ineks Zlatna obala, odmaralište Ineks hotela iz Beograda, kupio u junu 2013. godine za 11,7 miliona eura na javnoj licitaciji srbijanske Agencije za privatizaciju. Kompleks je imao 64 turistička objekta, od čega su 47 bungalovi, ukupne površine 13.892 kvadratna metra, i garažu od 405 kvadrata.

Rade Vujačić je ubrzo postao direktor Soho Hotelsa koji je preuzeo ovu imovinu, a planirana je investicija od 50 miliona eura kako bi napravili visokoluksuzni hotel. Rade Vujačić je u aprilu prošle godine dobio 10 odsto vlasništva u kompaniji, koje i dalje ima, ali ljubav nije dugo trajala jer ga je 17. jula prošle godine Grigorjev smijenio sa mjesta izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika. Novi izvršni direktor postao je Viktor Mirvuda.

Prošle godine, dok je još bio direktor, Vujačić je najavio otvaranje luksuznog hotela za jun ove godine.

Vujačić se pominje u još 10 firmi

Rade Vujačić se u Centralnom registru kao vlasnik, direktor ili ovlašćeni zastupnik pominje u još 10 firmi. U tri je koristio ime kompanije svog ruskog partnera - Soho energo, Soho caffe, Soho travel. Ostale se zovu Ranidi invest, Azaris, Your caffe, a likvidirane su Novosib, CG expres i RR travel.

U mnogim od njih Vujačić je imao Ruse za partnere.

Njegov otac Ratko Vujačić se bavi biznisom većinom građevinskim, protiv njega su MANS i bivša poslovna partnerka Vera Kirović, podnosili prijave za pranje novca i malverzacije, što je on demantovao.

Povezivan sa pranjem novca i službom nastalom iz KGB-a

Mreža novinara za istraživanje kriminala i korupcija (OCCRP) je prošle godine objavila podatke moldavskih vlasti o ,,najvećoj operaciji pranja novca na postsovjetskoj teritoriji" u kojoj je Aleksandr Grigorjev jedna od centralnih figura, što je on kasnije demantovao.

Grigorjev

Moldavske vlasti saopštile su da je u vezama između banaka u Rusiji, Moldaviji i Letoniji oprano oko 20 milijardi dolara, a Grigorjeva vezuju za pranje pet milijardi. On je imao vlasništvo i bio je u bordu direktora dviju banaka, koje se pominju u tim vezama.

U to vrijeme bio je na čelu Ruske nacionalna banke (RZB). Toj banci je Centralna banka Rusije u martu prošle godine ukinula dozvolu zbog kršenje pravila protiv pranja novca, nakon što je identifikovala sumnjive transakcije od oko pola milijarde dolara. Dozvolu je kasnije izgubila i njegova druga banka Zapadny. Prema izvorima OCCRP bio je i saradnik ruske službe bezbjednosti (FSB), bivšeg KGB-a, što su oni demantovali.

Bonus video: