Nikčević: Sindikati da se mijenjaju da bi odgovorili izazovima

Nikčević je kazao da su predstavnici EKS posebno naveli neophodnost reformi sindikalnog pokreta na svim nivoima - od evropskog pa do svih oblika sindikalnog organizovanja na nacionalnom nivou
3 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Marko Nikčević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.02.2015. 13:43h

Sindikati moraju imati značajniju i odgovorniju ulogu u društvu, ali se moraju mijenjati da bi odgovorili izazovima, ocijenio je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Marko Nikčević na sastanku u Beogradu.

Nikčević i generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković, učestvovali su u Beogradu na sastanku Regionalnog sindikalnog foruma Solidarnost, koji sačinjavaju reprezentativni sindikati iz zemalja bivše Jugoslavije.

Iz SSCG su saopštili da je, pored tema koje obuhvataju jedinstveno tržište, migracije, reforme, socijalni dijalog i radno zakonodavstvo, sastanak bio i prilika da se zvanično pokrene Projekat koji uz podršku Evropske komisije (EK) realizuje Evropska konfederacija sindikata (EKS) i nacionalne sindikalne centrale iz regiona, među kojima su SSCG i USSCG.

„Realizacija projekta Na putu ka EU je planirana u četiri modula sa trajanjem od tri godine. Ovom prilikom je otvorena kancelarija projekta, koja će biti zadužena za tehničku podršku i organizaciju aktivnosti projekta“, navodi se u saopštenju SSCG.

Nikčević je kazao da su predstavnici EKS posebno naveli neophodnost reformi sindikalnog pokreta na svim nivoima - od evropskog pa do svih oblika sindikalnog organizovanja na nacionalnom nivou.

„To je posebno važno sa aspekta SSCG, ne samo što smo mi u procesu reformi i podmlađivanja sindikata, već i što nas, prema riječima visokih predstavnika EKS-a, uskoro očekuje zvaničan prijem u evropsku porodicu sindikata koja je takođe u procesu reformi“, kazao je Nikčević.

To, kako je ocijenio, donosi dodatnu obavezu, u smislu da se SSCG učini modernom radničkom asocijacijom u skladu sa realnim potrebama radnika.

„Jednostavno moramo i mi djelovati u skladu sa vremenom. Iz Organzacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je upozoreno da rastuća nejednakost u Evropi predstavlja prepreku ekonomskom rastu i da tu tendenciju mogu zaustaviti samo jaki i efikasni sindikati“, saopštio je Nikčević.

Prema njegovim riječima, to je posebno značajno jer dolazi iz organizacije koja do sada nije bila "naklonjena" sindikatima.

„Očigledno, živimo i radimo u vremenu kada sindikati moraju imati značajniju i odgovorniju ulogu u društvu i da bi odgovorili izazovima moraju se i oni mijenjati. Ako je neophodno za EKS da se mijenja, šta reći za SSCG“, zaključio je Nikčević.

Bonus video: