CBCG: Finansijski sistem stabilan

Prema ocjeni Savjeta, bankarski sistem u Crnoj Gori je stabilan, a prisutna je rastuća likvidnost i solventnost
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2015. 14:35h

Finansijski sistem Crne Gore je stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, ocijenio je Savjet Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG je saopšteno da je na sjednici Savjeta analiziran i ocijenjen uticaj potencijalnih rizika iz makroekonomskog okruženja i unutar finansijskog sistema na stanje finansijske stabilnosti.

Savjet je danas usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za januar i Informaciju o stanju bankarskog sektora Crne Gore za decembar.

Prema ocjeni Savjeta, bankarski sistem u Crnoj Gori je stabilan, a prisutna je rastuća likvidnost i solventnost, kao i poboljšanje svih pokazatelja kvaliteta aktive.

„Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan. Kreditna aktivnost banaka u prošloj godini bila je na nešto nižem nivou u odnosu na 2013. godinu, dok su aktivne i pasivne kamatne stope banaka u decembru pale u odnosu na novembar“, navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je konstatovao i rast bilansne sume banka u jednogodišnjem uporednom periodu.

„Na poziciji aktive najveći rast je zabilježen po osnovu kupljenih hartija od vrijednosti, dok na strani pasive najznačajniji rast bilježe depoziti i kapital“, saopštili su predstavnici CBCG.

U Izvještaju guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za januar, koji je usvojio Savjet, konstatovano je da su aktivnosti realizovane u skladu sa planiranim obavezama, utvrđene programom rada za ovu godinu.

Bonus video: