Žugić najavio dinamičniji rast i nova radna mjesta

Prema njegovim riječima, ekonomska politika Vlade je, osim fokusiranja na stabilizaciju javnih finansija, usmjerena i na unaprijeđenje konkurentnosti privrede i kreiranje podsticajnog ambijenta za ulaganja
67 pregleda 10 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Radoje Žugić, Foto: Vlada CG
Ažurirano: 24.02.2015. 12:33h

Ekonomska politika Vlade u ovoj godini biće i dalje usmjerena ka implementiranju mjera koje treba da doprinesu dinamičnijem privrednom rastu i kreiranju novih radnih mjesta, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

“U tom smislu, nastavljamo sa privlačenjem investicija i sprovođenjem važnih strukturnih i reformi koje će unaprijediti poslovno okruženje, ali i konkurentnost naše ekonomije”, naveo je Žugić u Godišnjem izvještaju Ministarstva za prošlu godinu.

On je kazao da su to esencijalna pitanja budućnosti crnogorskog društva i svakog pojedinca.

“Od ekonomskog rasta, novih investicija, podizanja kvaliteta infrastrukture, ostvarenog izvoza i drugih ekonomskih parametara, zavisi otvaranje novih radnih mjesta, visina zarada i penzija, lični i društveni standard u zemlji i njena budućnost”, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, ekonomska politika Vlade je, osim fokusiranja na stabilizaciju javnih finansija, usmjerena i na unaprijeđenje konkurentnosti privrede i kreiranje podsticajnog ambijenta za ulaganja.

“Na ovaj način se doprinosi povećanju vrijednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedini realan model za uspostavljanje fiskalne, makroekonomske i finansijske stabilnosti na dugi rok”, ocijenio je Žugić.

On je saopštio da se Ministarstvo aktivno bavi fiskalnom politikom koja, kroz odgovarajuće podsticajne mjere, treba da doprinese dinamiziranju privrednog rasta.

“U tom pravcu smo, krajem prošle godine, definisali srednjoročnu strategiju, čiji je osnovni cilj stvaranje preduslova za vođenje aktivnih sektorskih politika i privlačenje investicija”, kazao je Žugić.

Strategija počiva na tri osnovna elementa i to uvođenje fiskalnih preferencija za sektorske prioritete, iznalaženje novih izvora prihoda i promjenu sistema oporezivanja na način da se utiče manje negativno na ekonomski rast, kroz strukturu stopa javnih prihoda.

“Osnovni cilj je oslobađanje potencijala za rast, što će, uz prateće reforme u drugim oblastima, doprinijeti efikasnijoj valorizaciji naših ogromnih resursa i dinamiziranju ekonomskog rasta u ovoj i narednim godinama”, kazao je Žugić.

Prema prognozama Vlade, kako je naveo, očekivanja su da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a u narednom četvorogodištu biti na nivou od oko 3,8 odsto.

“Iza nas je još jedna godina u kojoj smo uspjeli da odgovorimo na brojne fiskalne i ekonomske izazove koji su je pratili i ostvarimo postavljene ciljeve, koji su bili itekako ambiciozni”, saopštio je Žugić.

On je prošlu godinu ocjenio uspješnom, ali sa različitim dometima u pojedinim segmentima ekonomskog života.

“Na makroekonomskom planu, obezbijeđen je kontinuitet uspjeha iz 2013. godine kada je Crna Gora, nakon prethodnog, dužeg perioda ekonomske recesije, ostvarila rast od 3,3 odsto”, dodao je Žugić.

Pozitivan trend nastavljen je, kako je rekao, i u prošloj godini, uprkos prelivanju negativnih efekata krize iz regiona i Evrope.

“Ostvareni rast BDP-a procjenjuje se na oko dva odsto, što je nešto niže od planiranog, ali istovremeno više u odnosu na zemlje regiona, kao i na prosječan rast ostvaren u zemljama eurozone i Evropske unije (EU)”, saopštio je Žugić.

Ostvarenju tih rezultata, kako je dodao, doprinijela je realizacija mjera ekonomske politike koje su bile, prvenstveno, usmjerene na fiskalnu konsolidaciju i unaprijeđenje investicionog ambijenta.

“Budžetski prihodi u prošloj godini su povećani za 105,9 miliona ili 5,9 odsto u odnosu na plan i za 108,3 miliona, odnosno 8,7 odsto u odnosu na 2013. godinu, a za čak 225,8 miliona ili 20 odsto u odnosu na 2012”, precizirao je Žugić.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima na planu ubiranja prihoda, u prošloj godini je, kako je saopštio, značajno snižen gotovinski budžetski deficit, koji prema preliminarnim podacima iznosi 102,6 miliona EUR, odnosno oko 2,9 odsto BDP-a.

“Taj rezultat obuhvata oko 60 miliona EUR jednokratnih nepredviđenih troškova, kao što su otplata zaostalih obaveza prema državi, otplata garancija i sudska izvršenja, koji su značajno pogoršali ostvarene rezultate”, dodao je Žugić.

To, kako je ocijenio, jasno ukazuje na činjenicu da potpuna izbalansiranost javnih finansija nije moguća ukoliko izostanu mjere racionalizacije na rashodnoj strani i odgovoran odnos prema novcu poreskih obveznika.

“Da nije bilo jednokratnih nepredviđenih troškova, deficit centralnog budžeta u prošloj godini bi iznosio svega 39,8 miliona EUR ili 1,2 odsto BDP-a”, zaključio je Žugić.

Bonus video: