Zbog Željezare: Bošković, Popović i Međedović biće saslušani 2. marta

Na sjednicu su pozvani vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, direktor Poreske uprave, Milan Lakićević, direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, predstavnik Sindikata Željezare Tosčelik, Pero Kadović i izvršni direktor fabrike, Guraj Guzeler
89 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Odbor za zdravstvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2015. 12:55h

Kontrolno saslušanje povodom aktuelne situacije u nikšićkoj Željezari Tosčelik i sve češćih povreda radnika biće održana 2. marta na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Odbor je odlučio da na kontrolno saslušanje pozove ministra rada i socijalnog staranja, Predraga Boškovića, glavnog inspektora rada, Angelinu Međedović i glavnog inspektora zaštite na radu, Zlatka Popovića.

Na sjednicu su pozvani vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, direktor Poreske uprave, Milan Lakićević, direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, predstavnik Sindikata Željezare Tosčelik, Pero Kadović i izvršni direktor fabrike, Guraj Guzeler.

Predlog za održavanje kontrolnog saslušanja podnio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić.

Vučinić je kazao da je predlog za održavanje kontrolnog saslušanja podnio iz nekoliko razloga, između ostalih i zato što su ga zaposleni obavijestili da su uslovi u kojima rade izuzetno teški i da su maltretirani i šikanirani.

"Oni rade prekovremeno i do 16 sati i to samo u trećoj smjeni. Tu se krši i Zakon o radu i zaštita zdravlja na radu. Ako su kupili Željezaru za 15 miliona eura, to ne znači da su kupili i radnike", rekao je Vučinić.

Razlog za traženje kontrolnog saslušanja su i, kako je dodao, stalne povrede zaposlenih, navodeći najnoviji slučaj Miluna Todorovića kojemu su u ponedjeljak tokom treće smjene u fabrici, polomljene obje noge od udara čeličnog komada koji je pao sa prese.

Bonus video: