MBA: Eksploataciju nafte treba detaljno razmotriti

"Rezultati istraživanja nafte i gasa u crnogorskom primorju sigurno imati uticaj na ekonomiju Crne Gore, ali kakav će i koliki on biti, predmet je mnogo širih i obuhvatnijih ekonomskih i ekoloških analiza koje se moraju uraditi“, saopštio je Vulević
0 komentar(a)
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Vulević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.02.2015. 12:52h

Istraživanje i proizvodnja nafte i gasa u crnogorskom podmorju može uticati na ekonomiju Crne Gore, ali bi eventualnu eksploataciju trebalo detaljno razmotriti i analizirati prije nego što se krene u taj projekat, ocijenili su predstavnici Montenegro biznis alijanse (MBA).

Izvršni direktor MBA, Zoran Vulević, kazao je da ishod istraživanja može imati uticaja na crnogorsku ekonomiju ukoliko se ustanovi da postoje količine nafte i gasa koje su isplative za eksploataciju.

„Međutim, da li će taj pozitivan rezultat istraživanja pozitivno ili negativno uticati na ekonomiju, zavisiće od nekoliko faktora, među kojima se prvi odnosi na to kakvo će tada biti tržište nafte i gasa“, rekao je Vulević agenciji Mina-business.

On je dodao da će efekti zavisiti i od toga da li će eksploatacija nafte i gasa obezbijediti veće prihode od onih koje Crna Gora ostvaruje po osnovu turizma i ekološki orijentisanih privrednih djelatnosti za koje je strateški opredjeljena.

Efekti će, kako je naveo, zavisiti i od toga da li će prihodi od eventualne eksploatacije nafte i gasa biti dovoljni da pokriju troškove koji se u tom postupku naprave eko sistemu.

„Zbog svega toga, možemo reći da će rezultati istraživanja nafte i gasa u crnogorskom primorju sigurno imati uticaj na ekonomiju Crne Gore, ali kakav će i koliki on biti, predmet je mnogo širih i obuhvatnijih ekonomskih i ekoloških analiza koje se moraju uraditi“, saopštio je Vulević.

On je kazao da u MBA nemaju očekivanja po osnovu uspješnosti realizacije projekta.

„Sigurni smo da su ozbiljne kompanije koje su konkurisale za taj posao procijenile uspješnost realizacije, odnosno da će pronaći naftu i gas u podmorju. Ipak, eventualnu eksploataciju bi trebalo detaljno razmotriti i analizirati prije nego što se krene u taj projekat“, rekao je Vulević.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju, koji je zatvoren 15. maja prošle godine, za proizvodnju ugljovodonika prijavila su se tri konzorcijuma, od po dvije kompanije.

Ponudu su dostavile firme Marathon Oil Corporation iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i OMV iz Austrije. Na tender su se prijavile i kompanije Eni iz Italije iz Novatek iz Rusije, kao i Energean Oil & Gas iz Grčke i Mediterranean Oil & Gas iz Velike Britanije.

Predstavnici pregovaračkog tima crnogorske Vlade obavili su početkom ovog mjeseca inicijalne razgovore sa ponuđačima koji su se prijavili na javni poziv za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika.

Iz Ministarstva su kazali da će, nakon završetka pregovora, Vladi biti dostavljen Izvještaj o tenderskom postupku sa predlogom ugovora i predlogom odluke o dodjeli koncesija.

Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština.

Ugovor obuhvata 13 blokova i površinu od oko tri hiljade kilometra kvadratnih.

Bonus video: