"Hitno provjeriti navode Sindikata Toščelika o mobingu nad radnicima"

“Prijetnje otkazima, vrijeđanja radnika, psihičko fizička maltretiranja su stavke koje su zakonom zabranjene. Zadatak države je da poštuje zakon i sankcioniše ovakve oblike nasilja. Pozivamo predsjednika Opštine Veselina Grbovića da se odredi prema navodima Sindikata i pitamo ga da li podržava mobing i šikaniranje”
55 pregleda 5 komentar(a)
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.02.2015. 14:10h

Pokret za promjene i Demokratski front, kao i Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić, koje djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore, pozvali su nadležne organe da hitno provjere navode Izvršnog odbora (IO) Sindikata Toščelik o mobingu nad radnicima.

Radoje Karadžić, član Glavnog odbora Pokreta za promjene i odbornik DF-a, ističe da ukoliko su tačni navodi IO Sindikata obaveza države je da zaštiti svoje građane, jer”ako su radnici nijesu robovi”.

“Prijetnje otkazima, vrijeđanja radnika, psihičko fizička maltretiranja su stavke koje su zakonom zabranjene. Zadatak države je da poštuje zakon i sankcioniše ovakve oblike nasilja. Pozivamo predsjednika Opštine Veselina Grbovića da se odredi prema navodima Sindikata i pitamo ga da li podržava mobing i šikaniranje”, navodi se u Karadžićevom saopštenju za javnost.

Karadžić ističe da IO Sindikat treba da snosi zakonom predviđene posledice ukoliko su njihovi navodi netačni.

“Žalosno je da se radnici na ovaj način bore se za svoja prava. Ispada da se ne smiju ni potpisati zbog straha da će biti sankcionisani. Crnoj Gori ne trebaju robovlasnici, već investitori koji će ostvarivat profit, ali i stimulasiti radnike da sa zadovoljstvom obavljaju svoje obaveze, kao i da mogu od svoga rada imati dostojanstven život”, stoji u saopštenju.

Karadžić podsjeća da su ovi, kao i prethodni vlasnici željezare "biznismeni" koje je dovela vlast i da bi dobro bilo da Grbović objasni da li je turska kompanija ispoštovala dogovor i uposlila 550 radnika, kao i da li je nivo proizvodnje oko 400.000 tona, koliko je obećano.

“Odgovor je ne, a ako jeste tačno, onda gospoda neka demantuje činjenicama. Pokret za promjene i Demokratski front očekuju da se poštuju zakoni, kao i da se sankcionišu, oni subjekti koji iste ne poštuju”, poručio je Karadžić.

Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić poručilo je da daje punu podršku Sindikatu Toščelika i njegovom Izvršnom odboru u borbi za zaštitu prava i interesa zaposlenih.

„U cilju ostvarenja toga cilja pridružićemo se svim njihovim aktivnostima i akcijama, uzeti učešća u njima, kako pred domaćim tako i međunarodnim institucijama“, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje predsjednik Branko Gardašević.

On ističe da je nedopustivo da se nad zaposlenima u Crnoj Gori vrši bilo koji oblik fizičkog ili psihičkog pritiska i podsjeća da su više puta do sada javno ukazivali na preuzetu obavezu Toščelika za zapošavanje novih radnika. Gardašević je apelovao prije svega na nadležne inspekcije da postupe u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima i obezbijede sprovođenje propisa Crne Gore koji obezbjeđuju poštovanje prava i interesa zaposlenih.

Sindikata Toščelika je optužio poslodavca da primorava zaposlene da rade i po 16 sati dnevno u Čeličani na najtežim radnim mjestima, mimo svih važećih zakona, da radnici dobijaju pijeteća pisma ili im se usmeno prijeti da će ostati bez posla ako ne ispune “megalomanske zahtjeve poslodavca”. Iz Sindikata su kazali da predstavnici firme vrijeđaju radnike, prijete im otkazima ukoliko opravdano koriste bolovanja, pa su zaposleni prinuđeni da bolesni dolaze na posao.

“Koliko su radnici opterećeni i psihički i fizički govori podatak da se desilo više povreda i pogibija naših kolega u proteklih par godina nego za cijelu deceniju prije njihovog dolaska u Željezaru, kada je fabrika imala desetostruko više radnika nego što ima sada”, navodi se u saopštenju Sindikata.

Oni su pozvali državne institucije da zaštite radnike Toščelika kako ne bi bili primorani da preduzimaju radikalne mjere “u cilju zaštite svojih ljudskih prava i ličnog dostojanstva”.

Bonus video: