Pogon pored Berana interesantan investitorima

Menadžer Opštine Berane Darko Stojanović rekao je “Vijestima” da je sa Italijanima nedavno imao dug razgovor, ali da je kupovini ovog preduzeća, koje se nalazi u stečaju, bliža firma iz Podgorice
167 pregleda 0 komentar(a)
Donja Ržanica, Foto: Tufik Softić
Donja Ržanica, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 14.02.2015. 16:51h

Za aktiviranje i ponovno pokretanje asfaltne baze u selu Donja Ržanica kod Berana postoji interesovanje dvije firme, od kojih je jedna italijanska, a druga iz Crne Gore.

Menadžer Opštine Berane Darko Stojanović rekao je “Vijestima” da je sa Italijanima nedavno imao dug razgovor, ali da je kupovini ovog preduzeća, koje se nalazi u stečaju, bliža firma iz Podgorice.

On je objasnio da je vlasnik italijanske kompanije “Opera Pulesi” Antonio Sportela nedavno dolazio na razgovor sa predstavnicima lokalne uprave i da je izrazio zainteresovanost za kupovinu firme “Integral inžinjering” u okviru kojeg je postojala asfaltna baza.

“Italijani su potom pošli na razgovor sa predstavnicima Hipo Alpe Adria banke, koja je povjerilac, i sa predstavnicima Ministarstva finansija. Mislim da su te razgovore obavili, i vidjećemo šta će biti dalje” , kazao je Stojanović.

On je dodao da su u tom razgovoru Italijani izrazili spremnost pokrenu novo postrojenje za proizvodnju betonske galanterije vrijednu oko tri miliona eura, budući da je ta firma specijalizovana za proizvodnju kompletnih djelova za kanalizacione i vodovodne mreže.

“Italijani su se takođe interesovali za infrastrukturne projekte, poput regionalnog puta do Kolašina i moguće izgradnje autoputa. Ta asfaltna baza bi u tom slučaju bila vrlo atraktivna”, kazao je Stojanović. Prema njegovim riječima otvaranje asfaltne baze u Donjoj Ržanici bilo bi od velikog interesa za lokalnu upravu, koja održava lokalne puteve i ulice, radi na otvaranju novih saobraćajnica i održavanju već postojećih. Velika korporacija Integral inženjering iz rodnog grada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Laktaša u blizini Banjaluke, u Berane je stigla prije desetak godina. Integral je tada, naime, od sarajevskog preduća GP Put kupio asfaltnu bazu u selu Donja Ržanica na desnoj obali Lima, za svega nekoliko desetina hiljada eura.

To je tada bio pun pogodak za ovu kompaniju, jer je asfalt bio vrlo tražena roba na sjeveru, a dnevni kapacitet ove baze oko stotinu tona.

Nešto ranije ugašene su asfaltne baze u Štitaricama i Podima, tako da je najbliža i jedina u Crnoj Gori bila u Podgorici, pa se asfalt za potrebe sjevera nerijetko uvozio iz Srbije, odnosno Užica, Prijepolja i Novog Pazara. „Takav asfalt koji je putovao po nekoliko sati, hladio se i kisnuo, bio je veoma slabog kvaliteta, i zbog toga je otvaranje asfaltne baze u Beranama za čitav sjever bilo veoma značajno“, objašnjava jedan inženjer.

Nezvanično, Integral, sasvim kompanijama u regionu, ubraja se u petnaest firmi za koje bosanski mediji tvrde da su pod kontrolom Milorada Dodika i da su sa njim povezane. Tome u prilog ide podatak da je obim ugovorenih poslova Integrala prije dolaska Dodika na mjesto tadašnjeg premijera RS, u 2007. godini, bio samo 3,5 miliona. Po dolasku Dodika 1998. poslovi su, iz godine u godinu, počeli naglo da rastu, tako da je ta brojka deset godina kasnije iznosila nevjerovatnih 110 miliona na godišnjem nivou.

Bemaks preuzeo poslove od Integrala, baza zatvorena

Integral inženjering je, pod istim imenom, kćerku kompaniju osnovao u Podgorici 2001. godine. Integral je odmah počeo da dobija velike poslove, rekonstrukcija puta Rožaje - Kula, rehabilitacija puta M2 Mioska - Kolašin, sanaciju tunela br. 13 na putu Podgorica - Kolašin, Union bridge u Podgorici, pasarelu Zlatička duga, granične prelaze Debeli brijeg i Šćepan polje, sanitarnu deponiju Lovanja, Osnovnu školu „Zlatica“ Podgorica. Integral je radio i zaobilaznicu u Beranama.

Ostaće zapisano da je kao prvorangiranog za put Murino - Čakor, na čudne načine Integral iz igre izbacio tada trećerangirani konzorcijum Bemaks - Crnagoraput. Prije dvije godine asfaltna baza u Donjoj Ržanici je otišla pod stečaj. Blizu sto radnika ostalo je bez posla.

Bonus video: