Privredna komora: Podrška EBRD unaprijeđuje poslovanje

EBRD obezbjeđuje podršku do deset hiljada eura kroz angažovanje lokalnih konsultanata, odnosno do 40 hiljada eura za međunarodne
98 pregleda 1 komentar(a)
Privreda komora, Foto: Privreda komora
Privreda komora, Foto: Privreda komora
Ažurirano: 14.02.2015. 12:58h

Podrška Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za konsultantske usluge za mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese unaprijeđenju njihovog poslovanja, ocijenila je potpredsjednik Privredne komore (PKCG), Ljiljana Filipović. Ona je na sastanku, koji je PKCG organizovala u saradnji sa kancelarijom EBRD u Crnoj Gori, podsjetila da su opredijeljena bespovratna sredstva za podršku malim i srednjim preduzećima za projekte iz oblasti izrade biznis i marketing planova, strategije, primjene informacionih tehnologija, HACCP i drugih standarda, studija energetske efikasnosti, unaprijeđenje računovodstva i finansijskog izvještavanja, inženjerskih rešenja, stduija zaštite životne sredine i dodatno za razvoj ženskog preduzetništva. "Brojno prisustvo govori o potrebi za takvom vrstom podrške, kao i o spremnosti ljudi u Crnoj Gori koji imaju znanja da se u okviru tih programa uključe kao konsultanti", kazala je Filipović. Ona je dodala da je riječ o podršci EBRD-a za konsultantske usluge za kojim preduzeće ima potrebu kako bi unaprijedilo poslovanje.

EBRD obezbjeđuje podršku do deset hiljada eura kroz angažovanje lokalnih konsultanata, odnosno do 40 hiljada eura za međunarodne. Iz PKCG su saopštili da je do sada podržano oko 550 preduzeća u Crnoj Gori u više od 630 projekata iz svih crnogorskih opština. Pomoć EBRD-a mogu dobiti preduzeća koja imaju do 250 zaposlenih, u većinskom privatnom i domaćem vlasništvu, finansijski stabilna i koja posluju najmanje dvije godine. Program ne podržava vojnu industriju, proizvodnju duvana i alkohola, finansijske usluge i igre na sreću. Projekti, kako je objašnjeno iz PKCG, traju tri mjeseca do godinu. EBRD, nakon uspješnog završetka projekta, refundira 25 odsto do 75 odsto troškova za konsultantske usluge, maksimalno do deset hiljada eura. EBRD podržava i žene u biznisu, kako bi lakše došle do konsultantskih usluga u cilju poboljšanja poslovanja, sa dodatnih deset odsto refundiranja troškova na već pomenutih 25 do 75 odsto. Podrška se odnosi ina start-up preduzeća, jačanje znanja i kapaciteta žena koje posjeduju ili vode firme kroz treninge i mentorstva. Dodatnu pomoć ženama u biznisu pružila je i Švedske investiciona agencija. Predstavnik kompanije Neckom, Žarko Glušica, rekao je da je to preduzeće iskoristilo sredstva za uvođenje ISO standarda kroz angažovanje lokalnog konsultanta, kao i kreiranje strateškog biznis plana kroz angažman međunarodnog konsultanta. "Nakon toga su svi aspekti poslovanja firme unaprijeđeni", saopštio je Glušica i pozvao privrednike da uđu u saradnju sa EBRD-om, jer će imati značajne benefite. Konsultant i predstavnik preduzeća DLS Montenegro, Slavica Jovanović, smatra da je značajna posvećenost menadžmenta crnogorskih kompanija kako bi projekti koji se realizuju uz podršku EBRD bili uspješni. Privrednike je, između ostalog, interesovalo da li EBRD tim programom podržava već urađene projekte i da li se isto preduzeće može više puta prijaviti za pomoć. Oni su tražili i pojašnjenje procedure za uključivanje u projektni ciklus, odnosno u vezi izbora konsultanta.

Bonus video: