Strategija JIE doprinosi povećanju zaposlenosti i regionalnog BDP-a

Pejović apostrofirao potrebu uspostavljanja jasne veze s dostupnim instrumentima finansiranja, kao što su Zapadnobalkanski investicijski forum, Višekorisnička IPA i donatorska podrška
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2015. 12:48h

Sprovođenje Strategije jugoistočna Evrope (JIE) 2020 trebalo bi da doprinese rastu zaposlenosti i otvaranju novih radnih mjesta i povećanju regionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prometa, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

On je, na sastanku posvećenom koordinaciji donatorske podrške u državama zapadnog Balkana, kazao da Strategija JIE 2020 predstavlja regionalni odgovor na zajedničke izazove zemalja tog regiona.

„U cilju zadovoljenja potreba regiona, neophodno je ostvariti komplementarnost Strategije JIE 2020 s drugim važnim regionalnim strateškim dokumentima i programima, kao što su Dunavski i Jadransko-jonski“, rekao je Pejović na sastanku u Sarajevu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da je Pejović apostrofirao potrebu uspostavljanja jasne veze s dostupnim instrumentima finansiranja, kao što su Zapadnobalkanski investicijski forum, Višekorisnička IPA i donatorska podrška.

On je dodao da je u tom kontekstu važna podrška regionalnim projektima u oblasti energetike i infrastrukture.

Učesnici sastanka, koji je u četvrtak počeo u Sarajevu, saglasili su se o potrebi uspostavljanja bolje koordinacije s donatorima, međunarodnim finansijskim institucijama i organizacijama u pravcu daljeg unaprijeđenja kapaciteta u državama zapadnog Balkana.

Pejović je podsjetio da je Crna Gora prva u regiji usvojila Akcioni plan za period od prošle do ove godine za sprovođenje Strategije, s mehanizmom praćenja njegove realizacije i na taj način pokazala jasnu posvećenost u dostizanju ciljeva definisanih tim dokumentom.

Na sastanku, koji je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC), učestvovali su predstavnici država regiona, članica EU, međunarodnih organizacija i inicijativa i finansijskih institucija.

U fokusu sastanka bilo je usklađivanje donatorskih intervencija s potrebama regiona i nacionalnim planovima, u vezi sa sprovođenjem Strategije JIE 2020. Na sastanku su razmotrene raspoložive donatorske strategije i razmijenjena mišljenja o ključnim izazovima, potrebama i prioritetima regionalnih akcija.

Pejović je na panelu pod nazivom Formulisanja potreba i prioriteta regiona goovorio o povezivanju regionalne akcije s nacionalnim kontekstom.

U okviru panela su razmijenjena mišljenja o regionalnoj energetskoj strategiji i prioritetima za zapadni Balkan. Učesnici su razgovarali i o prioritetima saobraćajne politike, pristupima u pravcu jačanja konkurentnosti u državama regiona, kao i o glavnim izazovima u oblasti zapošljavanja i mobilnosti.

Bonus video: