Ivanović: Zakupom zemljišta do novih radnih mjesta

"Ovdje se radi o zemljištu koje treba privesti namjeni, tako da ćemo dobiti prostor na kom neće biti otpada i smeća. Dobićemo jedan mali, sređeni kompleks i nekoliko radnih novih radnih mjesta“, rekao je Ivanović
3 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Petar Ivanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.02.2015. 12:14h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, potpisao je danas ugovor o zakupu oko 12,5 hektara državnog zemljišta u Vranju sa poljoprivrednikom, Antonom Siništovićem, izabranim u proceduri javnog nadmetanja.

Ivanović je ocijenio da realizacija ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u Vranju sa izabranim ponuđačem trebalo bi da omogući dobijanje malog, sređenog kompleksa, na kojem bi se otvorilo nekoliko novih radnih mjesta.

„Svaki ugovor je važan, kao i svaki hektar koji počnemo da obrađujemo. Ovdje se radi o zemljištu koje treba privesti namjeni, tako da ćemo dobiti prostor na kom neće biti otpada i smeća. Dobićemo jedan mali, sređeni kompleks i nekoliko radnih novih radnih mjesta“, rekao je Ivanović.

Siništović je najavio da će na 12,5 hektara državnog zemljišta, koje je zakupio na pet godina, gajiti voćke.

„Trenutno imam plastenike, vinograd i voćnjak i nemam problem sa plasmanom proizvoda. Podnio sam zahtjev za davanje zemljišta i zakupio oko 12,5 hektara po cijeni od 150 eura po hektaru godišnje“, kazao je Siništović.

Ivanović je saopštio da je Siništović platio godišnju zakupninu od 1,86 hiljada eura.

„U cijenu zakupa smo ukalkulisali moguće prinose koje poljoprivrednici mogu da ostvare po hektaru. Moguće da će se cijena u narednom periodu mijenjati u zavisnosti od potražnje za sadnjom pojedinih kultura, što u nekim slučajevima može dovesti do rasta zakupa“, naveo je Ivanović.

On je dodao da je Siništović bio jedini zainteresovani na javnom pozivu za davanje u zakup državnog zemljišta.

„Mi sada nijesmo u fazi kada je tražnja za zakupom velika da bi mogla da pogura cijenu na gore. Zato nam je važno da zakupimo što više hektara poljoprivrednog zemljišta, kako bi podstakli proizvodnju, uvećali količine i onda na organizovan način rješavali pitanje otkupa i izvoza poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Ivanović.

On je kazao da zemljišta za zakup ima daleko više nego poljoprivrednika spremnih da ga zakupe, zbog čega je pozvao zainteresovane da razmisle o povećanju proizvodnje i iskoriste IPARD like program.

Ivanović nije mogao da saopšti koliko u Crnoj Gori ima zemljišta u državnom vlasništvu.

„Nemamo pouzdane podatke. Često se dešava da ono što piše u listu nepokretnosti ne odgovara situaciji na terenu, što će reći da se nekad zemljište vodi kao poljoprivredno, a to u stvari nije“, objasnio je Ivanović.

On je dodao da se u oblasti katastarske evidencije nije mnogo odmaklo i da je krajnje vrijeme da se ta oblast uredi u skladu sa odgovornošću ljudi koji vode katastar.

„Bez jasno uređenih vlasničkih prava, teško možemo izbjeći različite vrste nesporazuma koje će ići do raznih arbitraža“, zaključio je Ivanović.

Bonus video: