Plate u Crnogorskoj plovidbi do 7.000 eura

Kršanac je naveo da su na njihovim brodovima samo crnogorski državljani, a plate su na svjetskom nivou
333 pregleda 0 komentar(a)
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
crnogorska plovidba, brod kotor, Foto: Crnogorska plovidba
Ažurirano: 12.02.2015. 13:31h

Plate zaposlenih u kompaniji Crnogorska plovidba kreću se od hiljadu eura za najniže zvanje do sedam hiljada eura za zapovjednika, saopštio je predsjednik Odbora direktora preduzeća, Miodrag Kršanac.

On je naveo da su na njihovim brodovima samo crnogorski državljani, a plate su na svjetskom nivou.

“Na svakom brodu je između 20 i 25 naših pomoraca”, rekao je Kršanac Radiju Jadran.

On je naveo da su i u ovoj godini od najveće važnosti za kompaniju stalno zaposlenje i kontinuirani prihod od dugoročnog najma dva broda za prevoz suvih rasutih tereta.

U menadžmentu su i više nego zadovoljni ugovorima sa stranim partnerima, mada ih plaši stanje na svjetskom tržištu, jer, kada je riječ o brodovima sa rasutim teretom, ne pamte da su od 1986. godine bile nepovoljnije cijene vozarina.

“Zona u kojoj naši brodovi gravitiraju su Evropa, centralna i južna Amerika. Imamo ugovor za zakupljeni brod na 9,5 hiljada dolara dnevno, a sada na svjetskom tržištu brod ne možete zaključiti na više od dvije do tri hiljade USD dnevno”, naveo je Kršanac.

Ugovor za najam broda Kotor ističe u martu i Kršanac ove sedmice u Istanbulu ima zakazane nove pregovore s partnerima. On je kazao da očekuje da će doći do povoljnog aranžmana, bar na neki kraći period, zbog trenutnog stanja na pomorskom tržištu.

Za brod "21. maj" ugovor ističe sredinom ljeta. Unajmitelj za oba broda je iz Engleske i Kršanac se nada da će za njih biti tereta, odnosno da će opet biti unajmljeni, iako trenutno oko 900 brodova na međunarodnom tržištu nema uposlenje.

Prema njegovim riječima, prošla poslovna godina za Crnogorsku plovidbu bila je veoma dobra. Kompanija je likvidna i nema dugovanja prema stranim partnerima.

“Plate su redovne, a 23. januara uplaćena je i rata kredita Exim banci od 725 hiljada USD, koga smo podigli za gradnju naša dva bulkcarrier-a. Pregovaramo sa njihovim predstavnicima o reprogramu duga, zbog teškog stanja na tržištu”, precizirao je Kršanac.

Knjigovodstveno će biti prikazan manjak u poslovanju kompanije, ali to je samo zbog konvertovanja dolara u eure.

“Mi smo čak i u plusu skoro 900 hiljada eura u odnosu na prošlu godinu i nemamo ni jednog EUR duga, potpuno smo likvidni”, dodao je Kršanac.

Iako to akcionarsko društvo, koje je skoro 100 odsto u vlasništvu crnogorske Vlade, posluje sasvim solidno, ipak je, kako smatra Kršanac, neizvjesno šta donosi sjutra.

Kotor i "21. maj" su, kao brodovi tipa Handy (35000 DWT), fleksibilni na tržištu, ali vozarina za njih je u pojedinim zonama sada jako niska.

Kotor je na putu prema Paranagvi u južnoj Americi, a „21. maj" iskrcava teret u Bizerte u Tunisu.

Oba broda već imaju preko dvije godine plovidbenog staža. Izgrađeni su za prevoz suvih rasutih tereta u brodogradilištu Shanghai Shipyard. Kotor je isporučen 12. januara 2012. godine, a “21. maj" krajem avgusta iste godine.

Bonus video: