Stečajaca preko dvije hiljade, a u penziju bi moglo oko 500

Opozicija je istakla da već godinu dana pričaju o tom predlogu, te da je Vlada imala vremena da izračuna koliko bi to koštalo budžet
5 komentar(a)
Skupština, Foto: Savo Prelević
Skupština, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.02.2015. 19:05h

Skupština je jednoglasno odlučila da do 27. februara odloži raspravu i izjašnjavanje o dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi Vlada uradila analizu uticaja tog akta na budžet Fonda PIO.

Dopunama zakona opozicija i dva poslanika SDP -a su predložili da se omogući bivšim radnicima svih privatizovanih preduzeća koji su nakon stečaja ostali bez posla da odu u prijevremenu penziju. Isto je ranije omogućeno rudarima, radnicima KAP-a, dijela metalskog kompleksa, pripadnicima javne i tajne policije.

"Predlogom želimo da se omogući penzionisanje za one koji se nalaze u nemaštini. Svi koji su ostali bez posla zbog uvođenja stečaja u preduzećima i imaju više od 30 godina radnog staža za muškarce i 25 za žene stekli bi povoljnije uslove za penzionisanje", kazao je Janko Vučinić (DF).

Vlada je u mišljenju na taj akt prošlog četvrtka saopštila da je protiv. Smatra da nije adekvatno obrazložen i da predlagač nije izračunao koliko bi to koštalo budžet.

Opozicija je istakla da već godinu dana pričaju o tom predlogu, te da je Vlada imala vremena da izračuna koliko bi to koštalo budžet.

“Tražili smo podatke Zavoda za zapošljavanje. Prema njihovoj evidenciji na 13. januar ove godine broj nezaposlenih kojima je zbog stečaja prestao radni odnos je 2.272. Od tog broja uslov koji mi predlažemo ispunilo bi 468 radnika, od čega je 227 muškaraca i 241 žena”, kazao je Vučinić. Ukupno bi na godišnjem nivou trebalo da se izdvoji četiri miliona eura, što je jedan odsto sadašnjeg budžeta Fonda PIO”, kazao je Vučinić.

Ministar rada Predrag Bošković rekao je da se Vlada ne protivi predlogu, ali da im je potrebno vrijeme da bi napravili sve- obuhvatnu analizu. Na pitanje Vučinića kazao je da podatke mogu dostaviti do 27. februara.

Bonus video: