Država će platiti ako opština nema

U razgovoru za “Vijesti” predstavnici političkih partija izdvojili su Cetinje, Kolašin, Ulcinj i Budvu kao najveće dužnike. Navode da su dugovanja duža i od godinu
50 pregleda 2 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2015. 21:09h

Opštine političkim partijama duguju više stotina hiljada eura za rad opštinskih odbora, a od prvog januara ove godine partije taj novac mogu da naplate iz državnog budžeta.

Do sada, kako je zvanično rečeno “Vijestima” u Ministarstvu finansija, nije bilo zahtjeva partija da im se ta potraživanja nadoknade iz državne kase.

U razgovoru za “Vijesti” predstavnici političkih partija izdvojili su Cetinje, Kolašin, Ulcinj i Budvu kao najveće dužnike. Navode da su dugovanja duža i od godinu.

Posljednjim izmjenama Zakona o finansiranju političkih partija, usvojenim krajem prošle godine, definisano je da partije kojima opštine do petog u mjesecu za prethodni mjesec ne uplate novac koji im pripada imaju mogućnost da u roku od 15 dana podnesu zahtjev Ministarstvu finansija da im se taj dug namiri iz državnog budžeta. Uz to, predviđeno je da se partijama isplate sva zaostala dugovanja u roku od mjesec dana od kada zakon stupi na snagu.

Nova rješenja, koja su kroz amandmane predložili poslanici SNP-a Aleksandar Damjanović i Neven Gošović usvojena su krajem prošle godine. Za njih su glasali predstavnici opozicionih partija, svih manjinskih stranaka i SDP-a.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je “Vijestima” da im opštine duguju oko 150 hiljada eura.

“To je okvirna suma jer dio njih nije dostavio podatke koje smo im tražili pred Novu godinu. Moramo istaći da većina opština poštuje obavezu uplate novca za rad političkih paritja, a da dio opština koje to ne poštuju stvaraju najveći dug. Prednjače Cetinje, Kolašin i Ulcinj”, rekao je Stanić.

Najavio je da će pokušati da nađu dogovor sa dužnicima, kako ne bi dolazili u situaciju da pokreću zakonske mehanizme koji im stoje na raspolaganju.

“Smatramo da opštine imaju velike izdatke i da im plaćanja prema partijama nijesu prioritet, ali se trudimo da sa njima nađemo zajednički jezik kako ne bi dolazili u situaciju da moramo i kreditno da se zadužujemo za redovno poslovanje. Ne trošimo preveliki novac za rad i skupe markentinške kampanje, već ga koristimo za rad opštinskih odbora i zakup poslovnih prostor”, kazao je Stanić .

U Demokratskom frontu su procijenili da im opštine duguju 60 hiljada eura, ali da će tačnu računicu imati kada im opštinski odbori dostave konkretne podatke.

“Uputili smo zahtjeve svim opštinskim odborima da nam dostave precizne podatke. Dužnicu su Cetinje, Kolašin, Budva, Nikšić... Ako opštine uskoro ne izmire obaveze iskoristićemo zakonske mehanizme koje imamo, odnosno, tražiti od Ministarstva finansija da uplati novac”, rekao je poslanik DF-a Milutin Đukanović.

Politički direktor Pozitivne Aleksandar Ražnatović kazao je da planiraju da podnesu zahtjev Ministarstvu finasija za isplatu novca koje im opštine ne isplaćuju.

“Sa pojedinim opštinama imamo problema sa naplatom novca. Ono što mnogo više brine je da od nekih opština nije moguće dobiti povratnu informaciju o dugovanju. Svakako da ćemo se obratiti Ministarstvu finansija kako bi nam se zaostala dugovanja isplatila iz budžeta, jer tužbama koje smo do sada upućivali pojedinim opštinama proces naplate dugovanja se samo prolongira”, rekao je Ražnatović.

On je naveo da im uplate kasne i više od godinu i da je riječ o dugu od nekoliko desetina hiljada eura. Najviše im duguju Cetinje, Ulcinj i Budva.

SNP i DPS ne znaju koliko im lokalne vlasti duguju

Iz Medijskog centra Socijalističke narodne partije nije stigao odgovor “Vijestima” o novcu koji potražuju od opština.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović u Skupštini je prije usvajanja zakona iznio podatak da im opštine duguju oko 140 hiljada eura.

U DPS-u nijesu mogli da daju preciznije informacije o dugovanjima opština uz obrazloženje da prave zavšni račun nakon čega će imati konkretnije podatke.

“Pošto se zakon nakon posljednjih izmjena primjenjuje od januara ove godine prve njegove efekte možemo sagledati kada svi podaci budu obrađeni u februaru. Uz to, sada se prave završni računi za proteklu godinu, pa preciznije cifre i dalje postupke po tom pitanju možemo saopštiti kada taj posao bude okončan”, saopšteno je iz službe za informisanje Demokratske partije socjalista.

Bonus video: