Abazović: Građani da ne plaćaju tehničke gubitke EPCG

Abazović smatra da treba izbrisati član zakona koji predviđa da tehnički gubici ulaze u konačnu cijenu struje potrošačima jer ti gubici “nastaju dominantno zbog toga što EPCG dovoljno ne ulaže u razvoj distributivne mreže, iako raspolaže milionskim iznosima“
118 pregleda 15 komentar(a)
epcg, Foto: Luka Zeković
epcg, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.02.2015. 15:39h

Potpuno je neprihvatljivo da se tehnički gubici u elektromreži zakonski normiraju i na taj način se krajnjim potrošačima zakonski uvodi obaveza da moraju plaćati nerazumne tehničke gubitke Elektroprivrede, naveo je nezavisni poslanik Dritan Abazović koji je Skupštini predložio 10 amandmana na Zakon o energetici.

Abazović smatra da treba izbrisati član zakona koji predviđa da tehnički gubici ulaze u konačnu cijenu struje potrošačima jer ti gubici “nastaju dominantno zbog toga što EPCG dovoljno ne ulaže u razvoj distributivne mreže, iako raspolaže milionskim iznosima“.

Abazović primjećuje da za 2014. još nijesu saopšteni podavi o gubicima EPCG na distributivnoj mreži, ali da podaci iz prethodnih godina nesporno pokazuju da EPCG godinama ništa ne preduzima da smanji tehničke gubitke na mreži tako što će investirati u njenu modernizaciju i samim tim smanjiti česte kvarove i ispade u sistemu.

„Pri tome, argument da nedostaju finansijska sredstva za modernizaciju mreže nikako ne može biti opravdanje, jer je EPCG na kraju 2013. godine u bankama držala 130 miliona eura gotovine“, dodao je Abazović u obrazloženju svog amandmana.

Abazović

On je napomenuo da se strateški partner, italijanska A2A, obavezao kupoprodajnim ugovorom iz 2009. da će svake godine snižavati stopu tehničkih gubitaka, te da će oni na kraju 2014. iznositi 11 odsto. „Međutim, kada se ima u vidu da se obavezao da na kraju 2013. stopu gubitaka smanji na 13 odsto, a da su oni stvarno iznosili 18,9 odsto, jasno je da ovi parametri nijesu ispoštovani“, dodao je Abazović. I predstavnici MANS-a nedavno su iznijeli slične primjedbe i napomenuli da se predloženim izmjenama Zakona čini ustupak italijanskoj kompaniji A2A u okviru pregovora da li će i dalje ostati u EPCG.

Abazović je ukazao i na negativnu praksu da „ energetski subjekti često nijesu dostavljali relevantnu dokumentaciju RAE na osnovu koje bi ona mogla da utvrdi stvarne troškove i prihode energetskih subjekata, pa ih je često utvrđivala paušalno i proizvoljno u znatno većim iznosima od ostvarenih, što je za posljedicu imalo uvećanje računa za struju“.

Zbog toga on predlaže i da treba propisati zakonsku obavezu da su energetske kompanije dužne da dostavljaju relevatnu dokumentaciju na osnovu koje se mogu utvrditi stvarni troškovi i prihodi energetskih kompanija i na taj način krajnji potrošači „koliko-toliko zaštititi od paušalnih odluka RAE“.

Povećati kazne zbog slučaja KAP-a

Abazović predlaže da se sada predviđene kazne za kršenje Zakona o energetici amandmanom povećaju sa iznosa od 3.000 do 20.000 eura na iznose od 10.000 do 20.000 eura.

„S obzirom na negativna iskustva, u prethodnom periodu, kada su energetske kompanije često kršile svoje zakonske obaveze, a naročito na slučaj krađe električne energije iz Evropske interkonekcije od strane Crnogorskog elektroenergetskog sistema za potrebe Kombinata aluminijuma, potrebno je da za ovakve i slične situacije budu zaprijećene veće novčane kazne“, smatra Abazović.

Bonus video: