ZZZ: Korišćenjem IPA i drugih fondova, kvalitetnije ćemo pružati usluge

Oni smatraju da saradnja na međunarodnom planu treba da bude intenzivnija, jer je tržište rada veoma dinamično i stalno se mijenja
59 pregleda 4 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot yotube
Zavod za zapošljavanje, Foto: Screenshot yotube
Ažurirano: 08.02.2015. 13:44h

Zavod za zapošljavanje (ZZZ) se priprema za ulazak na evropsko tržište rada što će omogućiti nezaposlenima da konkurišu na raspoloživa radna mjesta u skladu sa kvalifikacijama, zbog čega, prema riječima njegovih predstavnika, međunarodna saradnja treba da bude intenzivnija.

Predstavnici Zavoda kazali su agenciji Mina-business da je saradnja sa državama iz okruženja i članicama EU veoma bitna, s obzirom na to da se Crna Gora, a time i ZZZ, priprema za članstvo u Evropskoj uniji.

"Korišćenjem IPA i drugih fondova, povećavamo kapacitete naše institucije, kako bismo što kvalitetnije pružali usluge svim našim korisnicima. Zavod se u saradnji s partnerskim državama priprema za pristup evropskoj mreži EURES", rekli su iz Zavoda.

Oni smatraju da saradnja na međunarodnom planu treba da bude intenzivnija, jer je tržište rada veoma dinamično i stalno se mijenja.

"Do pristupa EU čeka nas još mnogo posla. Zavod, kao najznačajnija institucija na tržištu rada Crne Gore ima misiju da se stalno prilagođava, izgrađuje i pruža kvalitetne usluge svojim korisnicima i time doprinosi razvoju Crne Gore, a to možemo postići samo ako idemo u korak sa razvijenim državama", ocijenjeno je iz Zavoda.

ZZZ, kako su podsjetili, njeguje međunarodnu saradnju s državama u regionu, koja je formalizovana potpisivanjem bilateralnih sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Makedonijom i Srbijom.

Pored toga, ZZZ je potpisnik bilateralnih sporazuma s nacionalnim službama za zapošljavanje Njemačke i Mađarske, koji se odnose na razmjenu informacija sa tržišta rada, razmjenu iskustava dobijenih primjenom nacionalnih zakonodavstava u oblasti tržišta rada i zapošljavanja, pripremu međunarodnih projekata i organizovanja stručnih skupova.

"Sa kolegama iz Albanije i Kosova, Zavod sarađuje kroz realizaciju IPA projekata prekogranične saradnje", kazali su iz ZZZ.

Prema njihovim riječima, saradnja s nacionalnim službama za zapošljavanje država koje su članice EU je za Zavod značajna radi sticanja iskustava u vezi sa pripremom zakonskih rješenja i procedura koje se primjenjuju u EU.

"U tom smislu ističemo saradnju sa Zavodom za zapošljavanje Slovenije, čiji su stručnjaci tokom prethodne decenije nesebično prenosili svoja iskustva na ovom putu zaposlenima u Zavodu", rekli su iz ZZZ.

Pored toga, Zavod više od deset godina sarađuje sa Zavodom Papilot iz Ljubljane. Stručnjaci tog Zavoda su u saradnji sa zaposlenima iz ZZZCG razvijali novu tehnologiju rada sa nezaposlenima, kao i sistem profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.

ZZZ je potpisnik smjernica o osnivanju Centra javnih službi za zapošljavanje država jugoistočne Evrope (CPESSEC), koji je osnovan 2007. godine. CPESSEC okuplja javne službe za zapošljavanje iz deset država: šest bivših jugoslovenskih republika, Bugarsku, Rumuniju, Tursku i Mađarsku.

"S obzirom na to da su pet potpisnica članice EU, njihova iskustva predstavljaju dragocjeni resurs za pripremu ostalih članica za prijem u punopravno članstvo", naveli su iz ZZZ.

Zavod je, s obzirom na to da se predsjedavanje Centrom rotira na godišnjem nivou, predsjedavao tokom 2013. godine, pri čemu su uspješno organizovali dvije međunarodne konferencije, u Budvi i Baru.

"Od osamostaljenja, ZZZ je član Svjetske asocijacije javnih službi za zapošljavanje (WAPES), što omogućava Zavodu da uspostavi kontakte i saradnju s javnim službama za zapošljavanje i partnerima te organizacije u cijelom svijetu", podsjetili su iz Zavoda.

Zavod je jedan od korisnika Programa bilateralne saradnje između GIP International u ime Ministarstva rada, zapošljavanja, stručne obuke i socijalnog dijaloga Francuske i Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Takođe, zaposleni u Zavodu su uključeni u veliki broj projekata čiji je korisnik Crna Gora, kao što su IPA, projekti Evropske fondacije za obuku, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Međunarodne organizacije rada i TEMPUS projekti posredstvom Univerziteta Crne Gore.

Bonus video: