Blokade za penzije i u Skupštini?

Gošović uzvratio Vladi da treba da objavi koliko je ljudi ostalo bez posla zbog uništenih firmi
2 komentar(a)
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Opštinski odbor SNP, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.02.2015. 20:24h

Poslanik Neven Gošović strahuje da poslanici vladajuće koalicije DPS-SDP neće dozvoliti da se u dnevni red predstojećeg vanrednog zasjedanja Skupštine uvrsti Predlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Taj predlog, koji su predložili opozicioni i dva poslanika SDP-a, trebalo bi da omogući bivšim radnicima bankrotiranih preduzeća da odu u prijevremenu penziju. Isto je omogućeno rudarima, radnicima KAP-a, dijela metalskog kompleksa, pripadnicima javne i tajne policije.

Vlada se u četvrtak izjasnila protiv ovog predloga zakona uz ocjenu da nije adekvatno obarazložen i da je dostavljen bez izračunatog fiskalnog uticaja.

U izvršnoj vlasti smatraju da se „ovakvim predlogom stvaraju uslovi za zloupotrebe i kršenje Zakona o budžetu”, aludirajući da budžetom nije opredijeljen novac za te namjene. Krajem prošle godine predlog izmjena nije prošao u Skupštini najviše zbog nediscipline poslanika, koji se na plenumu nijesu pojavili na glasanju.

„Razlozi za donošenje izmjena ovog Zakona su u saglasnosti sa Poslovnikom o radu Skupštine. Značajan broj radnika sa navršenih 30 godina staža ostao je bez posla i na evidenciji je Zavoda za zapošljavanje, bez nade da mogu zasnovati radni odnos, a do sticanja opštih uslova za penziju je daleko“, naglasio je Gošović, koji je jedan od predlagača izmjena zakona.

On je napomenuo da prilikom podnošenja predloga izmjena Zakona o PIO poslanici nijesu imali precizan podatak o broju bivših radnika čija su preduzeća nakon privatizacije otišla u stečaj, a oni ostali bez posla. Gošović je poručio da Vlada, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo ekonomije i Zavod za zapošljavanje morju imati te podatke.

„Te podatke trebalo bi učiniti dostupnim javnosti“, ocijenio je Gošović.

Poslanici su dali hronološki pregled od 2004. godine svih dosadašnjih izmjena i dopune Zakona o PIO, kojim je omogućeno prijevremeno penzionisanje rudara, radnika KAP-a, dijela metalskog kompleksa, pripadnike javne i tajne policije...

Sa sjednice Vlade

“Vlada se više puta riječima zalagala da ovaj problem treba sistemski rješavati, ali je sve to u praksi demantovano”, naveo je Gošović.

On je podsjetio da je krajem prošle godine posebno ozakonjeno i penzionisanje za tri najvažnije funkcije u državi: predsjednika, premijera i predsjednika Skupštine.

Dopunu Zakona o PIO sada je opet tražila grupa poslanika DF-a, SNP-a, SDP-a, Pozitivne i dva nezavisna poslanika. Oni su predložili da osiguranik stiče pravo na odlazak u starosnu penziju kada napuni 30 godina staža osiguranja, odnosno 25 godina ako su u pitanju žene, te da se to pravo može ostvariti do 1. jula.

Bonus video: