Povlašćeni bez poreza: Od prve cigle do HE ni centa

Opozicija se protivi, jer smatraju da je to suprotno Ustavu i da će nanijeti štetu budžetu
4 komentar(a)
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2015. 16:47h

Odluka Vlade da oslobodi plaćanja PDV-a investitore hotela sa pet i više zvijezdica, energetskih objekata i prerađivačkih kapaciteta, kao i isporuku proizvoda koja će se obavljati u skladu sa međudržavnim ugovorima sličnim onim za autoput, dobiće podršku vladajuće DPS-SDP koalicije u Skupštini i manjinskih stranaka.

Opozicija se protivi, jer smatraju da je to suprotno Ustavu i da će nanijeti štetu budžetu.

“Od prve jutarnje kafe do posljednje litre benzina građani će plaćati dodatne namete, a od prve cigle do hidrocentrale investitori će biti oslobođeni svih carina i poreza”, istakao je juče u Skupštini Srđan Perić (Pozitivna) tokom rasprave o predlogu izmjena zakona o PDV-u i Carinskog zakona.

Ministar finansija Radoje Žugić ponovio je da su izmjene dva akta u cilju valorizacije potencijala države i da neće imati negativne efekte po budžet.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić predložio je amandman da ta povlastica važi za sve koji ulažu u prerađivačke kapacitete u privredi. Vladi to nije prihvatljivo.

Obrad Gojković (SNP) podsjetio je kako je Vlada oslobodila investitore komunalnog opremanja zbog razvoja turizma, a onda su oni gradili hotele sa stanovima koje su prodali.

Za primjer je naveo hotel Regent Montengro u Tivtu.

Predrag Sekulić (DPS) kazao je da predlozi imaju manu što nijesu donijeti prije sedam godina jer bi danas imali drugačiji ambijent.

Bonus video: