Ivanović: Veći budžet je dobra vijest za poljoprivredne proizvođače

„Osim povećanja, agrobudžet sadrži i niz novina. Mjere su osmišljene tako da pruže podršku poljoprivrednicima u poboljšanju kvaliteta, povećanju modernizacije zasada, uvećanja stočnog fonda, boljoj edukaciji i lakšem dostizanju standarda“, naveo je Ivanović
2 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2015. 16:10h

Vlada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu, koji iznosi 22,98 miliona eura i veći je 2,5 miliona eura od prošlogodišnjeg, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

„Agrobudžet za ovu godinu je 12,43 odsto veći od prošlogodišnjeg, što je dobra vijest za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade.

On je kazao da opredijeljena sredstva državnog budžeta iznose 14,98 miliona, što je 6,74 odsto više nego prošle godine. Sredstva za subvencije su ove godine, prema riječima Ivanovića, povećana 11,75 odsto na 9,37 miliona eura.

„Osim povećanja, agrobudžet sadrži i niz novina. Mjere su osmišljene tako da pruže podršku poljoprivrednicima u poboljšanju kvaliteta, povećanju modernizacije zasada, uvećanja stočnog fonda, boljoj edukaciji i lakšem dostizanju standarda“, naveo je Ivanović.

On je dodao da će Vlada nastojati da obezbijedi dodatna finansijska sredstva za investiranje u sektor poljoprivrede.

Ivanović je saopštio da su Agrobudžetom povećane premije za higijenski kvalitet mlijeka, koje mora biti još kvalitetnije. On je objasnio da je osnovna premija za litar mlijeka smanjena pola centa na šest centi, ali da je ukupna veća čak i do deset centi, ukoliko se ono isporučuje kao mlijeko većeg kvaliteta.

„Premija od deset centi po litru mlijeka ne postoji nigdje, čak ni u zemljama EU, niti regiona. Ukoliko poljoprivredni proizvođači povećaju kvalitet mlijeka koje predaju, ove godine mogu ostvariti 17,65 odsto veće pojedinačne prihode nego prošle“, rekao je Ivanović.

On je naveo da je, u okviru podrške ruralnom razvoju, zbog velikog interesvanja za unaprijeđenje prerade sirovog mlijeka, povećana podrška sa 100 na 150 hiljada eura. Ta sredstva su, kako je objasnio, namijenjena za nabavku opreme za čuvanje i hlađenje mlijeka, aparata za mužu, sredstava i tipera za dezinfekciju i higijenu vimena, sredstava za njihovo čišćenje i za kontrolu prisustva bakterija.

„Želimo da podstaknemo povećanje kvaliteta mlijeka, a sa druge strane obezbijedimo dodatna sredstva proizvođačima, kako bi bili u situaciji da provjere da li se povećava kvalitet mlijeka koji isporučuju“, kaozao je Ivanović.

Premije u stočarstvu nijesu promijenjene, tako da će i ove godine iznositi 70 eura po grlu goveda i osam po grlu za ovce ili koze.

„Povećana je podrška za tov junadi iz sopstvene proizvodnje, za razliku od tova kupljene. Nastojaćemo da, pored mjera agrobudžeta, dodatnim mjerama povećamo stočni fond. Jedna od takvih mjera se realizuje kroz program IPARD like“, saopštio je Ivanović.

Agrobudžetom je uvećana i podrška za mlade pčelare početnike, opredijeljena su veća sredstava povrtlarskoj proizvodnji i uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, a uvedene su i nove komponente podrške za nabavku specifične sitne mehanizacije u vinogradarstva, mreža za zaštitu od ptica u vinogradarstvu i voćarstvu, kao i opreme za proizvodnju i čuvanje vina i maslinovog ulja.

„U organskoj proizvodnji smo smanjili minimalne površine u ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji, kako bi subvencijama bilo obuhvaćeno što više organskih proizvođača. Povećaali smo iznos subvencija za ljekovito i aromatično bilje za 100 eura po hektaru, dok je Agrobudžet za ribarstvo uvećan 16,6 odsto“, saopštio je Ivanović.

Vlada je usvojila i Program podsticanja projekata u vodoprivredi za ovu godinu.

Bonus video: