NIkšić: Predstavnici ZPK-a predali inicijativu za smanjenje naknade

Iz ZPK su naveli da je inicijativu potpisalo skoro 1,1 hiljadu vlasnika zanatskih i ugostiteljskih preduzeća, njihovih zaposlenih i članova porodice, odnosno više od 65 odsto ukupnog broja preduzeća u Nikšiću
499 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 02.02.2015. 15:30h

Predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore (ZPK) predali su Opštini Nikšić inicijativu vlasnika zanatskih i ugostiteljskih preduzeća da se godišnja naknada za korišćenje poslovnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i lokalnog puta smanji na jedan eura mjesečno po radnji. Iz ZPK su naveli da je inicijativu potpisalo skoro 1,1 hiljadu vlasnika zanatskih i ugostiteljskih preduzeća, njihovih zaposlenih i članova porodice, odnosno više od 65 odsto ukupnog broja preduzeća u Nikšiću.

Izvršni direktor ZPK, Boris Marđonović, smatra da naknada, pored toga što predstavlja neprihvatljiv prikriveni porez bez uporišta u evropskoj praksi, nema ni ekonomsku opravdanost. „Svjesni smo činjenice da je promjena zakona dugačak i iscrpljujući put, pa su zato zanatlije i ugostitelji Nikšića odlučili da iskoriste pravo i zatraže smanjenje iznosa naknade do jednog eura mjesečno. Oni su jednom već platili komunalno opremanje poslovnih prostora i plaćaju mjesečne komunalne usluge, tako da ovakva naknada nema ni društveno opravdanje“, rekao je Marđonović.

Zanatski majstor i vlasnik građevinskog preduzeća Nibag, Rade Nenezić, naveo je da u Nikšiću ima 13,78 hiljada zaposlenih od ukupno 72,44 hiljade stanovnika, što znači da jedan zaposleni izdržava 5,2 osobe.

„Ako imamo u vidu da je prosječna neto zarada u Nikšiću iznosila 445 eura u avgustu, a potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 795 eura, više je nego jasno da ovakve takse nemamo odakle da platimo“, poručio je Nenezić. On je dodao da u postojećem privrednom ambijentu svaki parafiskalni namet neprihvatljiv za mikro, mala i srednja preduzeća i ne predstavlja samo ozbiljno opterećenje, nego ugrožava i njihovu egzistenciju.

Bonus video: