SAVJET CBCG

Dozvola za rad Zapad banci i Kredit plusu

Kada je u pitanju bankarski sistem, iz CBCG su naveli da samo jedna banka ima i obaveze i potraživanja u švajcarskom franku od oko 30 miliona eura
99 pregleda 2 komentar(a)
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2015. 14:49h

Savjet Centralne banke (CBCG) odlučio je danas da izda dozvolu za rad Zapad banci i mikro finansijskoj instituciji Kredit plus.

 Zahtjev za odobravanje licence za tu banku, iza koje stoji ukrajinski kapital, podnijela je advokatska kancelarija Ane Kolarević.

Savjet je na sjednici razmotrio i uticaj kretanja kursa švajcarskog franka na finansijsku stabilnost.

„Konstatovano je da promjena kursa švajcarskog franka nema sistemskog uticaja na crnogorsku privredu i finansijsku stabilnost”, rekli su iz CBCG.

 Kada je u pitanju bankarski sistem, iz CBCG su naveli da samo jedna banka ima i obaveze i potraživanja u švajcarskom franku od oko 30 miliona eura.

“CBCG je konstatovala da je promjena kursa švajcarskog franka značajno uticala na finansijski položaj jednog broja građana koji su zaključili ugovore o kreditu u ovoj valuti”, kazali su iz CBCG.

 Imajući u vidu da je u pitanju ugovorni odnos između građana i banke, za koji nijesu predviđena zakonska ovlašćenja CBCG, Savjet CBCG je, kako je saopštio, preporučuje banci da se intenziviraju razgovori sa klijentima u cilju iznalaženja rješenja vansudskim putem koje je prihvatljivo i za klijente i za banku i izbjegavanja dodatnih negativnih efekata za obje strane.

 Takođe, banci se preporučuje da razmotri da klijentima odobri produženje roka otplate, prilagođavanje kamatne stope, odobravanje grejs perioda i druge pogodnosti za klijente.

 Učešće švajcarskog franka u izvozu robe iznosi 0,03 odsto, a isti procenat je i u uvozu.

“Na poziciji izvoza usluga, učešće švajcarskog franka je 0,09 odsto, dok je učešće franka u uvozu usluga 0,6 odsto. Transferi u švajcarskom franku su u prvih 11 mjeseci ove godine iznosili 1,3 odsto ukupnih priliva”, dodaje se u saopštenju. 

 Na kraju prošle godine u valutnoj strukturi državnog duga je svega bilo 0,08 odsto u švajcarskom franku.

 Prema podacima kojim raspolaže CBCG privredni subjekti iz Crne Gore nemaju finansijska zaduženja u švajcarskom franku.

 Savjet je na sjednici usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za novembar i decembar prošle godine, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim programom rada CBCG u prošloj godini.

„Savjet je analizirao potencijalne rizike i njihov uticaj na stanje finansijske stabilnosti i ocijenio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren“, saopštili su iz CBCG.

 Konstatovano je da stabilnost bankarskog sektora počiva na zadovoljavajućem nivou solventnosti i likvidnosti banaka.

 Podaci za 11 mjeseci ukazuju i da pozitivne trendove bilježi većina djelatnosti u privredi i to turizam, šumarstvo, trgovina na malo, kao i većina segmenata u sektoru saobraćaja, dok je pad proizvodnje evidentan u industriji i građevinarstvu.

„Konstatovano je da je povećanje deficita tekućeg računa posljedica pogoršanja spoljnotrgovinskog deficita usljed smanjenja izvoza, dok je uvoz ostao na približno istom nivou kao i 2013. godine“, rekli su iz CBCG.

 Ostvaren je, kako su naveli, rast priliva stranih direktnih investicija.

„Savjet je ocijenio da nivo i tendencija rasta javnog duga i nelikvidnosti realnog sektora i dalje predstavljaju najveću ranjivost“, kazali su iz CBCG.

 CBCG je konstatovala da stabilnosti bankarskog sektora, pored rastuće likvidnosti i solventnosti, doprinosi i poboljšanje kvaliteta aktive usljed smanjenja kredita koji kasne sa otplatom i nekvalitetnih kredita što je, posljedično, dovelo do rasta profitabilnosti banaka i pozitivnog finansijskog rezultata na agregatnom nivou.

„Cijene su u decembru prošle godine, u odnosu na novembar, smanjene 0,4 odsto, dok je godišnja stopa inflacije u decembru iznosila minus 0,3 odsto“, zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas