Vlada usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za 2015.

Predviđeno je da Vlada u ovoj godini preuzme dug od Montenegro Airlines, u iznosu do 3,7 miliona eura
1 komentar(a)
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Vlada sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.01.2015. 20:44h

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu.

Prema Odluci, država će se kod Evropske investicione banke zadužiti ukupno do 20 miliona eura, odnosno do deset miliona za projekat Rehabilitacija puteva i zaobilaznice oko gradova i još toliko za Vodosnabdijevanje i otpadne vode.

Kod Svjetske banke (SB), za projekat Upravljanje i finansiranje zdravstvenog sistema i poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga i finansijske održivosti sistema i izgradnje Infektivno-dermatološke klinike Kliničkog Centra Crne Gore, planirano je zaduživanje u iznosu do 12 miliona, dok će do 20 miliona biti zaduženje za projekat Unaprijeđenje poreske administracije i do 25 miliona za projekat Unaprijeđenje upravljanja finansijama i dugom.

Do 30 miliona biće zaduženje kod Njemačke banke za razvoj (KfW) od čega do deset miliona za projekat Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na crnogorskom primorju, faza V i do 20 miliona za Energetsku efikasnost u javnim ustanovama – Faza II.

Država će se kod Banke za razvoj Savjeta Evrope zadužiti do deset miliona eura za projekat Rješavanje stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima, a kod Evropske banke za obnovu i razvoj do 20 miliona za projekat Unaprijeđenje lokalnih puteva.

"Vlada se u ovoj godini može zadužiti u iznosu od 671 milion eura, od čega 399 miliona za otplatu duga i obaveza iz prethodnog perioda, do 206 miliona za potrebe finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa, do 30 miliona za potrebe finansiranja ostatka budžetskog deficita i 36 miliona za izmirenje obaveza Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore i javnih zdravstvenih ustanova”, navedeno je u Odluci.

Novac će, kako se dodaje, biti obezbijeđen kroz emisiju obveznica na stranom tržištu, domaćih obveznica i državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim finansijskim institucijama.

Vlada se može kreditno zadužiti za kupovinu nepokretnosti, za potrebe diplomatsko-konzularnih predstavništava, u iznosu do deset miliona eura. U ovoj godini Vlada može, radi zaštite od rizika kursnih i kamatnih promjena, zaključiti swop i ugovore o kupovini derivata.

"Vlada se može zadužiti za finansiranje projekta izgradnje autoputa Bar-Boljari, prioritetna dionica Smokovac–Uvač-Mateševo, kod kineske Exim banke ili druge finansijske institucije, do visine neophodne za implementaciju navedenog projekta", navedeno je u Odluci.

Od ukupnog iznosa za projekat izgradnje autoputa, 85 odsto, odnosno oko 944 miliona dolara, obezbijeđeno je zaključenjem kreditnog aranžmana sa kineskom Exim bankom, dok će preostalih 15 odsto biti obezbijeđeno iz sopstvenih izvora ili kroz emisiju obveznica na stranom ili domaćem tržištu, emisijom državnih zapisa, ili zaključenjem kreditnih aranžmana sa domaćim ili stranim finansijskim institucijama.

Vlada će u ovoj godini izdati garancije, uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala državi, za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Evropske banke za obnovu i razvoj za kabl Tivat-Pljevlja, u iznosu do 40 miliona eura.

Garancija će biti izdata i za projekat Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju Stanovi solidarnosti, u iznosu do pet miliona eura, za projekat Stambene zadruge radnika prosvjete Crne Gore Solidarno, Izgradnja stambenih jedinica za prosvjetne radnike Opštine Budva, u iznosu do 6,6 miliona i za projekat Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore sa Abu Dabi Fondom, Razvoj poljoprivrede kroz podršku Abu Dabi Fonda (ADMAS), u iznosu do 50 miliona eura.

Predviđeno je da Vlada u ovoj godini preuzme dug od Montenegro Airlines, u iznosu do 3,7 miliona eura.

Ministarstvo finansija može, u cilju finansiranja budžetskog deficita, uzimati kratkoročne pozajmice iz domaćih ili stranih izvora i realizovati emisiju dugoročnih i kratkoročnih hartija od vrijednosti.

Bonus video: