Marković o Atlas banci, Kneževiću i Stijepoviću: Nema zaštićenih, Vlada nije nadležna

Što se tiče čitavog problema Atlas i Invest banke Montenegro, Marković je kazao da Vlada i on prate taj slučaj sa aspekta stabilnosti javnih finansija i ekonomije
4993 pregleda 19 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.01.2019. 16:05h

U Crnoj Gori nema zaštićenih i zakon je jednak za sve, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da se slučaj Atlas banke nije u nadežnosti Vlade, već se njime bave nezavisne institucije.

„Vlada nije nadležna za taj postupak. Reagovao je Vrhovni državni tužilac, Specijalno tužilaštvo sprovodi određene radnje, razumio sam koje se tiču i Duška Kneževića i Slavoljuba Stijepovića i vjerujem da će Tužilaštvo nezavisno, nepristrasno i bez uticaja, dovesti taj slučaj do kraja“, rekao je Marković novinarima u Gusinju.

On je, nakon otvaranja administrativnog centra u tom gradu, kazao da treba ostaviti nezavisnim institucijama i organima da urade svoj posao.

„Ko će biti odgovoran, oni treba da daju odgovor na to pitanje. Zaštićenih u Crnoj Gori nema, zakon je jednak za sve“, rekao je Marković.

Što se tiče čitavog problema Atlas i Invest banke Montenegro, Marković je kazao da Vlada i on prate taj slučaj sa aspekta stabilnosti javnih finansija i ekonomije.

„Uradićemo sve da problemi u tim bankama ne ugroze javne finansije, finansijski sistem i ekonomiju“, rekao je Marković.

On je, kako je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, naveo da vidi da državni organi reaguju blagovremeno, od Centralne banke (CBCG) preko Fonda za garantovane depozite.

„Vidimo da je bankarski sistem stabilan i da funkcioniše, da nema odliva depozita nego da se oni povećavaju. Investitori su i dalje veoma prisutni i snažno je interesovanje“, ocijenio je Marković.

On je dodao da je za njega važno da su depoziti građana sigurni i da se interesovanje investitora za ulaganje u Crnu Goru ne smanjuje.

Marković je, komentarišući početak programa sticanja državljanstva Crne Gore radi ulaganja, rekao da je riječ o programu koji ima za cilj da obezbijedi privatni kapital za razvoj i valorizaciju resursa, snaženje ekonomije i popravljanje standarda.

„Vidite da država izdvaja značajan dio novca za razvoj, ali to nije dovoljno i nije u redu da samo država svojim novcem obezbjeđuje razvoj. Taj razvoj treba da obezbijedimo i privatnim kapitalom i zbog toga smo promovisali program ekonomskog državljanstva, radi investiranja“, naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, državljanstvo će dobiti svako ko bude, po propisanim pravilima, spreman da investira u neki projekat koji će odobriti Vlada.

„Projekti će se razvijati, otvaraće se nova radna mjesta, plate će rasti, smanjivaćemo nezaposlenost i naravno da će se bolje živjeti. To je cilj programa“, dodao je Marković.

On je kazao da je zainteresovan da se program realizuje sa tim efektom. „Ako u nekom trenutku procijenimo da tog efekta nema, program ćemo obustaviti. Svako ko bude zainteresovan, pa i naši ljudi u dijaspori, koji nemaju naše državljanstvo, ako su spremni da investiraju u neki projekat dobiće tu priliku“, rekao je Marković.

Bonus video: