OSP Nikšić: Stečajni dužnik da i ličnom imovinom odgovara za neizmirene zarade

Gardašević smatra da trajanje stečajnih postupaka treba vremenski ograničiti, kao i da zakonom treba osigurati da zaposleni imaju pravo da budu članovi Odbora povjerilaca
52 pregleda 2 komentar(a)
Branko Gardašević, Foto: Svetlana Mandić
Branko Gardašević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.01.2015. 14:11h

Opštinsko sindikalno povjereništvo Nikšić (OSP), koje djeluje pri Savezu sindikata Crne Gore, insistira da se u propisima o stečaju u odredbama člana 1 utvrdi odgovornost Stečajnog dužnika da i ličnom imovinom odgovara za neizmirene zarade, neuplaćene doprinose na zarade, i druga neizmirena primanja i naknade po osnovu rada.

"Na takav oprez navodi najnovije predložena izmjena Zakona o stečaju ’ako ima imovine za njihovo namirenje’, misli se na namirenje povjerilaca", navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Branko Gardašević, predsjednik OSP-a Nikšić.

On smatra da je neophodno obezbijediti transparentnost toka stečajnog postupka pa sa izvještajima stečajnog upravnika treba da budu upoznati svi stečajni povjerioci, a konačan izvještaj treba u cjelosti da bude objavljen na oglasnoj tabli suda.

Gardašević smatra da trajanje stečajnih postupaka treba vremenski ograničiti, kao i da zakonom treba osigurati da zaposleni imaju pravo da budu članovi Odbora povjerilaca.

"Imperativnu normu da uvođenjem stečaja zaposlenim prestaje radni odnos, zamijeniti alternativnim rješenjem, i sa takvim rješenjem usaglasiti i odgovarajuću odredbu Zakona o radu", zaključio je Gardašević.

Bonus video: