Radnici mljekare Nika prijete radikalizacijom protesta

Predsjednik Sindikata Nike, Nada Damjanović, kazala je da radnici traže isplatu zaostalih zarada, ukupno vrijednih 150.000 eura, povezivanje radnog staža za pet godina i pokretanje proizvodnje
0 komentar(a)
Nika kooperanti protest, Foto: Svetlana Mandić
Nika kooperanti protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.01.2015. 13:33h

Radnici i kooperanti nikšićke Mljekare Nika radikalizovaće ranije proteste ukoliko im do 10. februara ne budu ispunjeni zahtjevi i nađeno rješenje za oživljavanje firme.

Predsjednik Sindikata Nike, Nada Damjanović, kazala je da radnici traže isplatu zaostalih zarada, ukupno vrijednih 150.000 eura, povezivanje radnog staža za pet godina i pokretanje proizvodnje.

Zaposleni su pozvali vlasnika i izvršnog direktora Nike, Aleksandra Božovića i Dragoljuba Nenezića, gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića, predstavnika ukrajinske firme Terra food, Slavomira Markovića, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja i Saveza sindikata (SSCG) da riješe situaciju.

"Ukoliko se ogluše na poziv 73 radnika, koji su do sada strpljivo čekali, iako im se u prosjeku duguje po 20 zarada, preduzećemo radikalne mjere", najavila je Damjanović.

Ona je kazala da zaposleni od 20. decembra nemaju informaciju može li se očekivati da Terra food preuzme Niku ili nađe neko drugo rješenje.

Damjanović je navela da su radnici ranije dobili nezvanične i neprovjerene informacije da su Ukrajinci prekinuli pregovore, a zatim ih nastavili.

Rade Todorović je, u ime kooperanata, najavio da će se i oni priključiti najavljenoj radikalizaciji, ukoliko ne bude isplaćen dug i pokrenuta proizvodnja.

On je podsjetio da farmeri, kojima se duguje oko 200 hiljada eura, od 5. oktobra ne isporučuju mlijeko Niki.

Mljekaru je trebalo da preuzme Terra food, kojoj je Božović namjeravao da prepusti ukupno vlasništvo uz uslov da preuzme ukupan dug prema kooperantima, radnicima, državi i povjeriocima od oko 2,5 miliona eura.

Zastoj u pregovorima uslovio je zahtjev za obezbjeđenjem ekstra garancija Crnogorske komercijalne banke (CKB) od koje je Božović uzimao kredite.

Bonus video: