Medojević: VDT da otvori istragu zbog kredita za autoput u dolarima

“Siguran sam da su svoju korupciju ugovorili u američkim dolarima i da će imati dobit od katastrofe u koju guraju zemlju. Ni lopata nije zakopana, a mi već kraći za 105 miliona eura. Koliko je to novih radnih mjesta, kredita za nezaposlene, škola, bolnica, stipendija za najbolje đake i student i kredita za poljoprivredne proizvođače?”, pitao je Medojević
9 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2015. 15:50h

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević pozvao je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da otvori istragu protiv premijera Mila Đukanovića i ostalih funkcionera, koji su oštetili budžet 105 miliona eura sklapajući ugovor o kreditu za autoput u američkim dolarima.

"Vijesti" su danas objavili da je kredit kineske Eksim banke od 944 miliona dolara, kojeg je Vlada potpisala krajem oktobra, sada vrijedi 848 miliona eura ili 105 miliona eura više nego na dan potpisivanja. To je rezultat najvećeg rasta dolara u odnosu na euro, ali i mnoge druge valute u proteklih 11 godina.

On je ocijenio da bi VDT morao da, u skladu sa ovlašćenjima, zaštiti interes države i stavi van snage ugovor o kreditu koji može dovesti zemlju do bankrota i kašnjenja ili prestanka isplata plata u javnom sektoru i penzija.

“Cijena može biti još veća, ako se zna da je Evropska centralna banka (ECB) odlučila da odštampa 1,2 biliona eura kojim će se, uglavnom otkupljivati privatni dugovi, to jest loše aktive banaka, što će sigurno dovesti do još većeg pada kursa EUR u odnosu na USD”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, za samo dva mjeseca kineski kredit košta 105 miliona eura više zbog neznanja, nebrige i neodgovornosti crnogorske Vlade, najvjerovatnije zbog, kako je kazao, korupcije.

“Siguran sam da su svoju korupciju ugovorili u američkim dolarima i da će imati dobit od katastrofe u koju guraju zemlju. Ni lopata nije zakopana, a mi već kraći za 105 miliona eura. Koliko je to novih radnih mjesta, kredita za nezaposlene, škola, bolnica, stipendija za najbolje đake i student i kredita za poljoprivredne proizvođače?”, pitao je Medojević.

Prema njegovim riječima, uzalud su poslanici PzP-a na sjednici parlamenta krajem prošle godine upozorovali Vladu i poslanike Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke stranke (BS) da je posao sa autoputem ekonomski neisplativ i da su prihvaćene klauzule koje ugrožavaju likvidnost javnih finansija u narednih 20 godina i poništavaju nezavisnost i suverenost zemlje.

“Nasmijani i bezbrižni delegati DPS, SDP i BS-a su glasali 'po liniji' ne slušajući stručne argumente i upozorenja iz PzP. Na moje konkretno pitanje zašto je kredit ugovoren u američkim dolarima i kako će se država zaštititi od ogromnog valutnog rizika porasta kursa dolara u odnosu na euro, nasmijani i bezbrižni ministar i njegovi 'eksperti' su slijegali ramenima”, smatra Medojević.

PzP, kako je rekao, uporno upozorava da svaki dan te “nestručne, korumpirane i kompromitovane” Vlade skupo košta građane i državu, a sada već i njihove unuke.

“Zato je politika PzP-a o prelaznoj Vladi i protestima jedini efikasan odgovor na propast i razaranje države, prodaju djelove teritorije i izdaju u koju nas uvodi aktuelni režim”, zaključio je Medojević.

Bonus video: