Đukanović uskoro prodaje zemljište na Košljunu i vraća kredit?

U katastaru se Global Montenegro vodi kao vlasnik 20.229 kvadrata u naselju Podkošlj u n
169 pregleda 47 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.01.2015. 17:05h

Firma “Global Montenegro”, čiji su vlasnici premijer Milo Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, dogovorila je prodaju 20.000 kvadrata zemljišta na brdu Košljun na samom ulazu u Budvu.

U pregovorima koji traju duže od pola godine učestvovalo je nekoliko zainteresovanih kupaca, a “Global Montenegro” odabrao je najpovoljnijeg i, prema potvrdama više izvora “Vijesti” iz Budve, ostaje još samo da se kupoprodajni ugovor zaključi.

Ime kupca i iznos za koji je zemlja navodno prodata drže se u strogoj tajnosti.

“Global Montenegro” ušao je u proces prodaje atraktivnog komada u Budvi, iako je to zemljište pod hipotekom kod Hipo Alpe Adria banke zbog kredita od pet miliona eura. Pregovori su započeti i finiširani, jer banka daje mogućnost da se opterećena nekretnina proda ukoliko će novcem od prodaje moći da namiri potraživanja koje ima prema klijentu.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Đukanovićeva i Rajkovićeva firma vodi se kao vlasnik 20.229 kvadrata na Košljunu, ispod cetinjskog puta, u naselju Podkošljun.

Plac je kupljen u februaru 2007. od kredita Prve banke od 3,1 milion eura. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, a Đukanović je postao suvlasnik u februaru naredne godine. Firma je istog mjeseca uzela kredit od pet miliona od Hipo alpe adria banke, kada je na njenom čelu bio Petar Ivanović, sadašnji ministar poljoprivrede. Đukanović je kasnije kazao da su kvadrat placa plaćali 200 eura.

U međuvremenu to zemljište je urbanizovano, čime je kvadrat placa preko puta hotela “Park” dobio na cijeni. Prije pet godina budvanska Opština donijela je i Detaljni urbanistički plan “Podkošljun”, čije su izmjene i dopune u toku, a kojim su na Đukanovićevom placu, ucrtani rezidencijalni kompleks od 40-tak vila, stanovi i apartmani za prodaju. Riječ je o jednospratnim vilama, a ne višespratnicama, koje su kaskadno raspoređene, a DUP predviđa ukupno 150 apartmana bruto-građevinske površine od 27.000 kvadrata.

Prodaju zemlje u Budvi Đukanović je najavio u aprilu 2013, ali je ona prolongirana na dvije godine zbog pada cijena na tržištu nekretnina i hipoteke koju je aktivirala Hipo Alpe Adria banka jer “Global Montenegro” nije vraćao kredit i zbog čega se našao na crnoj listi te banke. Banka je aktivirala hipoteku nakon odlaska Ivanovića iz njene uprave.

I gradska uprava Budve u protekle dvije godine opštinski porez na tu imovinu naplaćivala je prinudnim putem.

“Global Montenegro” je plac kupio krajem februara 2007. od starobudvanske porodice Rucović. Međutim porodica Boreta je kasnije pokrenula sudski spor tvrdeći da su Rucovići prodali i 900 kvadrata njihove zemlje.

Đukanović je kasnije objašnjavao da zemljište nije u cijelosti plaćeno samo kreditom Prve banke već i naknadno novcem Hipo Alpe Adria banke. Kredit iz Hipo banke je uzet u februaru 2008. od pogoričke filijale, a godinu kasnije aneksom ugovora, on je bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Developmenta. Đukanovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju od u iznosu od 625.410,71 eura, kod iste banke i to, navodi se u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Od Prve banke dobili kredit bez biznis plana

Međunarodna mreža Projekat izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) u svom istraživanju objelodanila je ranije kako je Centralna banka Crne Gore u izvještaju iz maja 2007. godine kritikovala povoljne uslove pod kojima je Prva banka odobrila kredit firmi “Global Montenegro”, jer je osnovana tek nekoliko sedmica ranije, a nije priložila biznis plan niti je imala informacije o toku gotovine.

Zemljište na Košljunu izgorjelo prije nekoliko godina, foto: Vuk Lajović

"Ovakvo odobravanje dugoročnih kredita, pri čemu su odobreni uz grejs period (do 12 mjeseci) nije u skladu sa zdravom bankarskom praksom i kontrola naglašava da banka u inicijalnoj fazi odobravanja kredita treba da sagledava kvalitet biznis ideja, prati njihovu realizaciju i na osnovu završenosti pojedinih faza - situacija, pušta tranše kredita", navodi se u izvještaju CBCG iz maja 2007. godine.

Bonus video: