Strugar: Viber i WhatsApp postali dominantni, kompanije se moraju "prestrojavati" u hodu

z Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije su ocijenili da je svemu tome doprinijelo donošenje novog, modernog Zakona o elektronskim komunikacijama, 2013. godine, koji je visoko usaglašen sa evropskom regulativom i standardima u toj oblasti
50 pregleda 8 komentar(a)
Viber, Whatsapp, Foto: Shutterstock
Viber, Whatsapp, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.01.2015. 15:31h

Crnogorske telekomunikacione kompanije su, prateći svjetske trendove, već najavile nove servise i dalje širenje na tržištu internet usluga, saopšteno je iz Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije.

Generalni direktor Direktorata za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar u Ministarstvu, Ratka Strugar, kazala je u intervjuu agenciji Mina-business da se tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori i u svijetu u ovoj godini nalazi pred velikim izazovima.

“Poznato je da su Viber i WhatsApp postali dominantne aplikacije za korisnike, jer su besplatne, tako da se kompanije moraju "prestrojavati" u hodu, da bi se izborile sa novim, rastućim trendovima i tehnološkim novitetima i dostignućima”, ocijenila je Strugar.

Prema njenim riječima, to znači da se klasične usluge govora i SMS poruka sve više moraju nadopunjavati novim, paralelnim i alternativnim servisima koje će kompanije u Crnoj Gori pružati našim korisnicima.

“Takođe, ono što raduje je to što su telekomunikacioni operatori najavili nove investicije na polju elektronskih komunikacija u Crnoj Gori, što znači da je naša zemlja i dalje prepoznata kao povoljan investicioni ambijent i za postojeće i za buduće investiture”, navela je Strugar.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije su ocijenili da je svemu tome doprinijelo donošenje novog, modernog Zakona o elektronskim komunikacijama, 2013. godine, koji je visoko usaglašen sa evropskom regulativom i standardima u toj oblasti.

“Takođe, u procesu donošenja Zakona koji je bio izuzetno transparentan, konsultovani su i uzeli su svoje učešće i predstavnici telekomunikacionih operatora, preduzeća koja posluju u toj oblasti, udruženja potrošača i građana-korisnika usluga, tako da je Zakon rezultat visoko postignutog konsenzusa o mnogim relevantnim pitanjima koja se tiču aktera na tržištu elektronskih komunikacija i korisnika usluga”, smatra Strugar.

Zakon je, kako je dodala, samim tim dodatno doprinio stvaranju veoma povoljnog pravnog, infrastrukturnog i investicionog ambijenta na tržištu elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

“U prilog tome je i činjenica stalnog interesovanja investitora da posluju u našoj zemlji, kao i nedavne najave Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) da bi to interesovanje moglo rezultirati ulaskom i četvrtog operatora na područje Crne Gore”, saopštilaje Strugar.

S obzirom da korisnik, kako je navela, mora biti u fokusu interesovanja i države i telekomunikacionih kompanija, to može samo da poboljša i nadogradi postojeće servise i dodatno utiče na snižavanje cijena svih telekomunikacionih usluga.

“S obzirom na to da su Vlada i Ministarstvo, u saradnji sa EKIP-om i svim nadležnim državnim organima, u prošloj godini donijeli sve neophodne podzakonske akte iz te oblasti, možemo reći da je obezbijeđena puna operacionalizacija Zakona o elektronskim komunikacijama, čime su obezbijeđeni svi neophodni uslovi da i postojeće i buduće kompanije mogu neometano, i po evropskim standardima, poslovati u Crnoj Gori”, saopštila je Strugar.

Ona je podsjetila da se sporazumom država regiona, potpisanim prošle godine koji podrazumjeva da međusobno, po principu reciprociteta, fazno snize postojeće cijene usluga rominga, otvaraju nove mogućnosti i povoljnosti za crnogorske građane koji putuju u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Makedoniju, kao i za građane, i posebno turiste iz tih zemalja, koji će posjećivati Crnu Goru.

“Samim tim, očekuje se i veći promet u telekomunikacionom saobraćaju, jer snižene cijene rominga podrazumijevaju i lagodniju komunikaciju, bilo putem razgovora, SMS poruka ili pristupa internet”, kazala je Strugar.

Imajući u vidu da će prvo najavljeno snižavanje cijena rominga početi u junu ove godine, time se, kako je ocijenila, iz sektora telekomunikacija daje neophodan podsticaj i našoj turističkoj privredi.

“Pri ovome, treba imati u vidu i činjenicu da su već od 1. decembra prošle godine snižene cijene internet paketa i za građane i za poslovne korisnike, u prosjeku za građane oko 25 odsto odnosno oko 35 odsto za poslovne korisnike”, precizirala je Strugar.

Ona je dodala da država intenzivno radi na tom polju, u smislu objedinjavanja i valorizacije sopstvene telekomunikacione infrastrukture, čime će se, za početak, učiniti znatne uštede u državnom budžetu, smanjivanjem troškova državnih institucija i državnih preduzeća za korišćenje elektronskih komunikacionih usluga.

Strugar je podsjetila i da je Poglavlje 10 - Informatičko društvo i mediji otvoreno među prvih sedam u prošloj godini.

“To je pokazatelj da smo već u prvoj fazi pristupnih pregovora, ispunili sve neophodne uslove i pretpostavke koje je pred nas postavila EU”, kazala je Strugar.

Ministarstvo, kako je navela, pomno prati sve nove inpute i promjene regulative i stanja na tržištu elektronskih komunikacija u EU.

“To će biti dodatni izazov za nas da i u narednom periodu i dalje usaglašavamo naše propise sa svim izmjenama koje budu učinjene na tom polju u zemljama EU, kao i da uspostavljamo visoke standarde koji se tiču liberalizacije tržišta i lakoće poslovanja za sve subjekte elektronskih komunikacija u Crnoj Gori koji nesmetano mogu da investiraju i razvijaju svoje mreže”, kazala je Strugar.

Strugar je podsjetila da će se 17. juna ove godine, ukidanjem analognog signala u Crnoj Gori, za aktere na tržištu elektronskih komunikacija otvoriti dodatni spektar frekvencija najboljih propagandnih karakteristika, poznat kao "digitalna dividenda", čime će se stvoriti mogućnosti za dalji razvoj mobilnih mreža i usluga brzog interneta.

“Sve preduzete i buduće aktivnosti su u cilju daljeg razvoja ovog najbrže rastućeg tržišta, koje se razvija čak sedam puta brže od svih drugih privrednih tržišta i isključivo su, u krajnjem i u interesu korisnika elektronskih komunikacionih usluga” zaključila je Strugar.

Bonus video: