Izložba MANS-a: Kako je crnogorska privreda uništena kroz privatizaciju i stečaj

Građani će biti u prilici da na trgovima vide fotografije kompanija iz njihovog i susjednih gradova kao podsjećanje na to kako su privatizovane i šta je danas ostalo od profitabilnih hotela i fabrika na jugu
79 pregleda 4 komentar(a)
MANS žalbe, Foto: MANS
MANS žalbe, Foto: MANS
Ažurirano: 25.01.2015. 12:23h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je građane da sjutra i u utorak prisustvuju akciji tokom koje će prikazati trenutno stanje privrede u centralnom i južnom dijelu Crne Gore, koja je, kako tvrde, uništena kroz privatizaciju i stečaj.

Iz MANS-a su saopštili da će, pored pravne pomoći, građani biti u prilici da na trgovima vide fotografije kompanija iz njihovog i susjednih gradova kao podsjećanje na to kako su privatizovane i šta je danas ostalo od profitabilnih hotela i fabrika na jugu.

Događaji će biti organizovani u ponedjeljak u Herceg Novom i Ulcinju u deset sati i u Tivtu i Baru u 13 sati, kao i u utorak u Kotoru i Cetinju u deset sati i Budvi i Danilovgradu sa početkom u 13 sati.

U akciji pod nazivom Kako je propala crnogorska privreda, predstavnici MANS-a ponudiće građanima pravnu pomoć da podnesu inicijative Skupštini i traže da se zakonodavna vlast bavi privatizacijom ili stečajem njihovog preduzeća, prijave korupciju prilikom restrukturiranja njihovih firmi i od nadležnih državnih organa zatraže informacije koje su im potrebne.

“To je nastavak zimus započete akcije prilikom koje je MANS predstavio stanje privrede na sjeveru Crne Gore, koja je najviše pogođena pljačkaškim privatizacijama i stečajem, prilikom kojih je otuđena značajna imovina, radnici istjerani na ulicu, dok su stečajni upravnici i privilegovani pojedinci jedini imali značajne finansijske koristi od takvih postupaka”, tvrde u MANS-u.

Iz MANS-a su rekli da je slična situacija i sa bivšim državnim preduzećima i u centralnom i južnom dijelu Crne Gore.

“Privatizacije kroz stečajni postupka na jugu su sprovedene na netransparentana način i ostavili su većinu preduzeća u katastrofalnom stanju”, ocijenili su iz MANS-a.

Nakon sprovedenih stečajnih postupaka, kako su dodali, hoteli i fabrike na jugu su uglavnom završili pod ključem, a pokretnu i nepokretnu imovinu su razgrabili novi vlasnici.

“Sve ove kompanije su prodate novim vlasnicima u bescjenje, nakon čega su oni i više desetina puta zarađivali od imovine privatizovanih kompanija - prodajom zemljišta po basnosnovno visokim cijenama ili su na imovinu stavljali hipoteke za njihove višemilionske kredite koje na kraju nijesu vraćali”, navodi se u saopštenju.

U MANS-u tvrde da su hoteli hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Boka iz Herceg Novog, nakon što ih je privatizovala kompanija Vektra Montenegro, polako propadali.

“Tako je hotel Tamaris srušen, hotel Igalo je devastiran, motel Borići, koji se nalazi u zaleđu Herceg Novog, je postao sklonište za stoku, dok su u motelu“ Dubrava utočište našli beskućnici”, kazali su predstavnici MANS-a.

Oni su naveli da je kotoski hotel Fjord, iako nije srušen, godinama nakon privatizacije zaključan.

“I ulcinjsko, nekada možda i najbitnije preduzeće, Solana "Bajo Sekulić" je doživjelo sudbinu i to dva stečaja”, rekli su iz MANS-a.

Za sve kompanije je prije uvođenje stečaja i privatizacije, kako su saopštili, najavljivano da će biti revitalizovane i da će nakon tog procesa kompanije raditi čak u povećanim kapacitetima i zaposliti nove radnike.

“Međutim to se u većini slučajeva nije desilo. Komapanije su ili srušene i umjesto njih sagrađeni stambeni objekti ili još zjape opustošene, prazne i zaključane. Nekadašnji radnici još čekaju isplatu zaostalih potraživanja, povezivanje radnog staža i u kontinuitetu pokušavaju da saznaju šta se desilo sa imovinom preduzeća u čijem stvaranju su sami učestvovali”, rekli su iz MANS-a.

I pored činjenice da je ogroman broj bivših državnih preduzeća i hotela uništen, kako su naveli, nije poznato da je neko od odgovornih snosio bilo kakve posledice.

“Štaviše, mnogi stečajni upravnici i sudije su nakon ovako “uspješnih” privatizacija kroz stečajni postupak prelazili da vode stečaj drugih kompanija koje je uglavnom čekala ista sudbina”, dodali su iz MANS-a.

MANS će, prema riječima njegovih predstavnika, u naredna dva dana organizovati info-štandove kako bi građanima pomogli da traže kontrolna saslušanja u Parlamentu odgovornih za situaciju u njihovom preduzeću, prijave tužilaštvu i policiji slučajeve privatizacije ili stečaja ili dođu do informacija koje su im potrebne vezano za njihova preduzeća.

Bonus video: