Akcize će da naplaćuje Uprava carina

Poseban fokus kvalitetna kontrola i nadzor, najavili su iz Uprave carina, na čijem čelu je Joković
71 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Vladan Joković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2015. 16:09h

Primopredaja evidencije u kontroli obračunavanja i plaćanja akciza između Poreske uprave (PU) i Uprave carina obaviće se do 15. februara.

Nedavnim izmjenama Zakona o akcizama propisano je da će poslove kontrole obračunavanja i plaćanja akciza, koji su do sada bili u nadležnosti PU, od januara ove godine vršiti Uprava carina.

“Postupak prenošenja nadležnosti nad akcizama je zahtjevan i kompleksan postupak, kojem je Uprava carina sa Ministarstvom finansija odgovorno pristupila.

Akcizni obveznici su u obavezi da okončaju knjigovodstvenu poslovnu za prošlu godinu u evidenciji PU. To obuhvata prijem i obradu dokumentacije za decembar 2014. godine, a koja se dostavlja i obrađuje tokom januara ove godine“, rečeno je „Vijestima“ zvanično u Upravi carina, kojom rukovodi Vladan Joković.

Objašnjeno je da je Uprava obezbijedila tehničke i druge pretpostavke u cilju efikasnog preuzimanja nove nadležnosti.

„Poseban fokus će biti stavljen na vršenje kvalitetnih kontrola i nadzora. I u ovoj oblasti, posredstvom međunarodne saradnje, Uprava carina dobija značajnu podršku u jačanju administrativnih i operativnih kapaciteta u cilju što bržeg dostizanja EU standarda“, istakli su u Upravi carina.

Da bi se obezbijedila pravilna primopredaja dužnosti između dvije uprave, koje su pod ingerencijom Ministarstva finansija, PU treba da do 15. februara izradi završni račun u kojem će biti iskazana početna stanja na analitičkim računima poreskih obveznika, da primi i proknjiži akcizne prijave za decembar prošle godine do konačne predaje evidencije.

Uz to, akcizni obveznici uplaćivaće obaveze na postojeće račune koje kontroliše PU do konačne primopredaje evidencije, a do tada će se i PU podnositi zahtjevi za povraćaj akcize.

Shodno novoj proceduri, zahtjev za registraciju akciznih obveznika 1. januara ove godine podnosi se Upravi carina.

Ministarstvo finansija projektovalo je da u prošloj godini državna kasa po osnovu akciza ima 171,1 milion eura, ali su potom smanjili na 162,5 miliona eura.

Bonus video: