Nestala prijava radnika Željezare za 105.000 eura

Grupa bivših radnika Željezare u stečaju tražila podatke o prijavi koju su podnijeli u novembru 2013, ali im je odgovoreno da ona ne postoji
75 pregleda 0 komentar(a)
bivši radnici Željezare, Foto: Zoran Đurić
bivši radnici Željezare, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.01.2015. 19:10h

Grupa bivših radnika nikšićke Željezare u stečaju juče je u arhivi Vrhovnog državnog tužilaštva saznala da prijava koju su podnijeli 29. novembra 2013. ne postoji. Prijavu su tada, kada je Tužilaštvom rukovodio Veselin Vučković, podnijeli zbog nestanka 105 hiljada eura iz kase uzajamne pomoći i neisplaćenih naknada za provlačenje kablova u tom preduzeću.

"Došli smo u arhivu VDT-a i tražili fotokopiju naših prijava, ali su nam rekli da njih tamo nema. Naša prijava je bačena, spaljena ili na neki drugi način uništena, iako mi imamo dokaz da smo ih tada predali. To najbolje govori o postupanju tužioca u ovom slučaju“, kazao je "Vijestima“ bivši radnik Željezare Saša Vujović.

On je objasnio da je novac iz kase uzajamne pomoći u iznosu od 105 hiljada eura podijeljen u drugim preduzećima Radventu i Promontu.

Vujović i još nekoliko radnika zbog nepostupanja Tužilaštva po njihovoj prijavi nijesu juče željeli Tužilaštvu opet da je predaju, već su otišli direktno u zgradu Vlade i ostavili svoje žiro-račune. Zatražili su da im Vlada na te račune uplati 105 hiljada eura koje su izdvajali u zajedničku kasu, kao i naknade za 24 radnika, koji su provlačili kablove u Željezari prilikom instaliranja nove peći, a što im nikada nije isplaćeno.

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić kazao je “Vijestima” da kasa uzajamne pomoći radnika nema nikakve veze sa stečajnim postupkom jer ona podrazumijeva dobrovoljnost među radnicima koji su izdvajali novac.

"Kasu su radnici dobrovoljno formirali i imali su svog blagajnika i to nikakve veze sa stečajem nema“, naveo je Perišić.

Nezadovoljni radnici terete stečajnu upravu i tadašnjeg direktora za investicije Branka Polića što im nijesu isplaćene naknade za provlačenje kablova prilikom instaliranja nove peći.

Bonus video: