DPS bi da ugodi mimo zakona

DPS prenio SDP-u da holandski Damen hoće koncesiju za JBB na 45 godina umjesto 30 godina, kako je po novom zakonu
4 komentar(a)
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brodogradilište Bijela, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2015. 07:20h

Prodaja imovine Jadranskog brodogradilišta Bijela (JBB) kroz stečaj holanskoj brodogradilišnoj korporaciji Damen može, uz projekte za Kraljičinu plažu kod Bara i grad-hotela Sveti Stefan, mogla bi biti još jedna tačka sporenja na ekonomskom planu između članica vlasti DPS-a i SDP-a.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, Damen koji je u poslu za Bijelu partner sa kompanijom Adriatic marinas - Porto Montenegro kanadskog milijardera Pitera Manka insistira da mu Vlada, nakon što kupi dio imovinje JBB, omogući koncesiju za korišćenje te, sada formalno brodogradilišne luke, na rok od najmanje 45 godina.

JBB od 1.januara 2011. ima važeći ugovor o koncesiji sa Lučkom upravom Crne Gore sa rokom od 30 godina. Prema važećem Zakonu o lukama, 30 godina je ujedno i maksimalni rok na koji neko može dobiti koncesiju za korišćenje luke, dijela luke, lučke infrastrukture i suprastrukture, pa stoga Damenov zahtjev nema uporište u važećoj crnogorskoj pravnoj regulativi.

U Lučkoj upravi Crne Gore do sada su samo izražavali zadovoljstvo načinom na koji se taj koncesioni ugovor realizuje, kao i time što JBB redovno plaća koncesionu naknadu.

Vlada, odnosno njen DPS dio voljan je da „učini“ Manku i Holanđanima, te se trudi da nađe „pravno tumačenje“ prema kojem bi aminovao da Damen na 45 godina dobije koncesiju za korišćenje oko 120 hiljada kvadrata površine kopnenog dijela aktuelnog brodogradilišta i 350 hiljada kvadrata akvatorijuma brodogradilišne luke i njenog sidrišta. SDP se tome za sada protivi, a zvanično ne izjašnjava, smatrajući da nema pravog osnova da se državna imovina bilo kome daje u koncesiju mimo zakonskih normi.

DPS pristiska manjeg partnera jer Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, koje vodi SDP-ov Ivan Brajović, preko svoje Lučke uprave treba da potpiše novi koncesioni ugovor za brodogradilišnu luku Bijela, kada ga Vlada u čijoj je to nadležnosti, dodijeli Damenu.

Za aktuelni zastoj u realizaciji već viđenog posla prodaje imovine JBB Holanđanima, DPS se stranim partnerim „pravda“ činjenicom da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva još od oktobra nije izašlo sa svojim zvaničnim stavom o mogućnosti da se Damenu umjesto na maksimalnih 30, odobri koncesija na 45 godina.

„Vijesti“ iz resora koji vodi Brajović nisu dobile odgovor na pitanja koja smo tim povodom poslali prošle sedmice. Predstavnici tog ministarstva nisu željeli da zvanično komentarišu dešavanja u vezi sa prodajom imovine JBB Mankovim partnerima.

U DPS-u je “Vijestima” rečeno da procjenjuju da ima prostora za ugovor na 45 godina (četiri prošlo) pošto je koncesioni akt donijet po starom zakonu, prema kome je usvojen koncesioni akt, a aneks bi se odnosio na to. Ukazali su parneru iz vlasti da Damen hoće koncesiju na duži period ili odustaje od JBB.

Damenov partner je imovinu Arsenala dobio i bez stečaja

U odnosu na ponudu od pet miliona eura na posljednjem neuspjelom tenderu za kupovinu skoro 62 odsto državnih akcija JBB, kada su tražili da kupe samo imovinu, ali ne i prava i obaveze te firme, Damen je u pregovorima sa Vladom proteklih mjeseci ponudu povećao na sedam miliona eura.

Spremni su da u prelaznom roku od tri godine zadrže dio postojeće djelatnosti JBB – remont trgovačkih brodova i ulože 20 miliona eura kako bi u Bijeloj nakon toga imali samo servisni centar za mega i super- jahte. Na sličan način postupao je i Damenov partner Adriatic Marinas 2006, prilikom kupovine imovine tivatskog Arsenala. Prodata mu je imovina, a preduzeće nije bilo u stečaju, što slijedi JBB.

Mank je dobio imovinu Arsenala za 3,26 miliona, a samo godinu nakon toga je prihodovao pet miliona od prodaje doka.

Obavezao se da će 15 miliona izdvojiti za socijalni program, 6,2 miliona za ekološke intervencije i 4,5 miliona za sanaciju, uz ulaganja od oko 106 miliona eura.

Bonus video: