Vukčević: Skijalište "Savin kuk" je ispravno i posluje po zakonu

On je rekao da je to što je IRF sve nezakonite radnje doveo u red, izazvalo bijes preduzetnika koji, kako je kazao, preko Turističkog udruženja Žabljak pokušavaju neistinama da blate sve što je urađeno u interesu Žabljaka
73 pregleda 3 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.01.2015. 17:34h

Investiciono-razvojni fond (IRF) je od preuzimanja vlasništva nad skijalištem Savin kuk, sve nezakonite radnje doveo u red u skladu sa zakonskim uslovima, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije, Zoran Vukčević. On je, reagujući na informacije o radu skijališta koje su prethodnih dana objavljivane u medijima, kazao da je skijalište tehnički potpuno ispravno i da posluje u skladu sa zakonom.

“To su potvrdile i kontrole nadležnih inspekcija“, naveo je Vukčević u saopštenju. On je rekao da je to što je IRF sve nezakonite radnje doveo u red, izazvalo bijes preduzetnika koji, kako je kazao, preko Turističkog udruženja Žabljak pokušavaju neistinama da blate sve što je urađeno u interesu Žabljaka.

“Njima očigledno nije stalo do ničega, kada oni nemaju više mogućnost da na nelegalan način stiču prihode. U tom blaćenju, pronašli su saveznika u bivšem direktoru turističke organizacije Žabljak, koji iz Podgorice zna šta se sve dešava na skijalištu“, rekao je Vukčević. U završnoj fazi je, kako je naveo, prikupljanje dokumentacije, koja će biti dostupna nadležnim državnim organima.

“Ti preduzetnici će biti u prilici da objasne svoje poslovanje”, poručio je Vukčević. Vukčević je rekao da sve što je urađeno u vezi sijališta Savin kuk, nije dovoljno za određene preduzetnike sa Žabljaka, koji, kako je ocijenio, organizovano i na bezočan način, preko medija, pokušavaju da deskridituju IRF i njegove čelne ljude. „To su oni isti ljudi koji su godinama neovlašćeno koristili struju i nikada je nijesu plaćali, koji su na nelegalan način sagradili ugostiteljski objekat na zemljištu skijališta Savin kuk i nijesu plaćali poreze i na taj način nelegalno, godinama sticali prihode“, tvrdi Vukčević.

On je saopštio da je u cilju pripreme zimske turističke sezone, Vlada kapitalnim budžetom za prošlu godinu za skijalište Savin kuk, koje je u vlasništvu Turističkog centra Durmitor, opredijelila 800 hiljada eura sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost (PDV). „Za realizaciju remonta skijališta zadužena je Direkcija javnih radova koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma. Direkcija je sprovela tender za generalni remont žičare dvosjed, tri ski lifta, nabavku novog dječijeg ski lifta, kao i za nabavku nužne pokretne opreme“, rekao je Vukčević.

On je dodao da su tenderi raspisani 23. jula i 24. septembra prošle godine, na osnovu kojih je sa konzorcijumom Unipred iz Bijelog Polja i San inžinjering iz Podgorice, kao najboljim ponuđačem u oba slučaja, Direkcija zaključila ugovore na ukupan iznos od 627,74 hiljade eura. Za nadzornog organa izabrana je firma Infoplan iz Nikšića.

Vukčević je rekao da je Turistički centar Durmitor od Direkcije, kao investitora u izvođenju radova na remontu žičara, 27. decembra dobio stručne nalaze o ispravnosti žičare i ski liftova, koje je izdala ovlašćena kuća Montinspekt Podgorica. “Ti stručni nalazi su neophodni za dobijanje odobrenja za rad koje izdaje Ministarstvo održivog razvoja i turizma“, kazao je Vukčević. On je naveo da je Ministarstvo,s obzirom da je Turistički centar Durmitor ispunio ostale propisane uslove za dobijanje odobrenja za rad u zakonom predviđenoj procedure, 30. decembra, dobio odobrenje za rad skijališta.

“Skijalište je nakon remonta i obezbjeđenja svih zakonskih uslova počelo da radi 31. decembra“, kazao je Vukčević. Prema njegovim riječima, od samog otvaranja skijališta do 19. januara, nije bilo dovoljno snijega da skijalište funkcioniše punim kapacitetom, odnosno sa svim žičarama.

“Naime, skijalište je funkcionisalo sa dva ski lifta tipa sidro i dječijim ski liftom. Žičara dvosjed i ski lift I, nijesu bili u funkciji zbog nedostatka dovoljne količine sniježnih padavina za bezbjedno skijanje na skijaškim terenima, do kojih se dolazi tim žičarama“, kazao je Vukčević. Žičara dvosjed je, kako je rekao, povremeno bila u funkciji i to isključivo za izviđačke – turističke vožnje.