Počeo regionalni projekat "’Jači socijalni dijalog u zemljama Zapadnog Balkana"

0 komentar(a)
Unija poslodavaca regionalni projekat, Foto: Poslodavci.org
Unija poslodavaca regionalni projekat, Foto: Poslodavci.org
Ažurirano: 20.01.2015. 13:56h

Projekat pod nazivom Jači socijalni dijalog u zemljama zapadnog Balkana, čija je realizacija počela danas, trebalo bi da doprinese jačanju kapaciteta socijanih partnera u zemljama učesnicama, saopšteno je iz Unije poslodavaca (UPCG).

Iz UPCG su kazali da je danas u Podgorici, prvim partnerskim sastankom, počela realizacija projekta koji finansira Evropska unija (EU).

"Učesnici partnerskog sastanka ocijenili su ovaj projekat veoma značajnim u cilju razvoja socijalnog dijaloga na nacionalnom nivou, ali i naveli njegov značaj u cilju regionalnog umrežavanja, kao dobrog mehanizma za blisku saradnju socijalnih partnera država učesnica u projektu", navodi se u saopštenju UPCG.

Lider na projektu je UPCG, dok su poslodavčke organizacije iz Albanije, Makedonije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (BiH) partneri.

Na sastanku su predstavljeni glavni ciljevi projekta, aktivnosti i ciljne grupe, a dogovoren je i vremenski okvir za realizaciju planiranih aktivnosti, kao i odgovornosti glavnih nosilaca i partnera.

Iz UPCG u naveli da su ciljne grupe projekta poslodavačke organizacije iz zemalja učesnica, njihove članice, vlade i sindikati.

Kroz prjekat će se, kako su dodali, dobiti sve informacije o tome šta je neophodno da socijalni partneri urade na nacionalnom nivou kako bi se nacionalno zakonodavstvo harmonizovalo sa evropskim.

Kada su u pitanju glavne aktivnosti projekta, iz UPCG su dodali da će u narednh godinu biti organizovane nacionalne radionice i panel diskusije o socijalnom dijalogu. Biće, kako su naveli, kreirane i publikacije i flajeri o socijalnom dijalogu u zemljama učesnicama u projektu.

"Biće sprovedeno i istraživanje o stanju socijalnog dijaloga u zemljama učesnicama u projektu, studijska posjeta Briselu u cilju upoznavanja i jačanja odnosa sa socijalnim partnerima na nivou EU, kreiranje deklaracije o neophodnim koracima u cilju unaprijeđenja socijalnog dijaloga, kao i regionalna konferencija u Skoplju", zaključili su iz UPCG.

Bonus video: