SB: Nastaviti sa reformom tržišta rada, penzionog i i zdravstvenog sektora

"Crna Gora će biiti među zemljama sa najvećim stopama rasta u Jugoistočnoj Evropi u ovoj godini iako dođe do izgradnje velikih infrastrukturnih projekata. Rizici od mogućeg pogoršanja su geoppolitička pitanja, klimatske nepogode i održivost duga"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 11:43h

Rast crnogorske ekonomije u 2015. godinI koji je Svjetska banka projektovala na 3,4 odsto zavisiće, kako ocjenjuje ta međunarodna institucija, prvenstveno od realizacije krupnih investicionih projekata.

"Visoka nezaposlenost,opterećenost bankarskog sistema visokom stopom nekvalitetnih kredita i nedostatak ekonomske raznovrsnosti i dalje slabe osnove za brži oporavak" kazala je ekonomista SB u Crnoj Gori Sanja Madžarević Šujster na prezentaciji redovnog ekonomskog izvještaja te institucije za Jugoistočnu Evropu ( Crna Gora, Srbija, BiH, Albanija, Kosovo, Makedonija).

Kako je navela, ekonomski oporavak Crne Gore u prošloj godini slabio je zbog loših klimatskih prilika, ali i odlaganja i smanjenja investicija.

"Crna Gora će biti među zemljama sa najvećim stopama rasta u Jugoistočnoj Evropi u ovoj godini iako dođe do izgradnje velikih infrastrukturnih projekata. Rizici od mogućeg pogoršanja su geopolitička pitanja, klimatske nepogode i održivost duga", kazala je Šujster.

SB smatra da treba nastaviti sa reformom tržišta rada, penzionog i i zdravstvenog sektora, rešavanju pitanja nekvalitetnih kredita....

Direktor SB za zemlje Jugoistiočne Evrope Elen Goldstein kazala je da su razarajuće poplave koje su prošle godine pogodile neke zemlje Jugoistočne Evrope usporile rast na nivou regije.

"Poltička neizvjesnost i kašnjenje ili smanjenje investicija su otežali posledice razornih poplava koje su pogodile regiju. Nažalost rasat od 0,2 odsto je nedovoljan da bi se unaprijedio životni standard ili smanjila velika nezaposlenost u regiji", istakla je Goldstein.

Ona je kazala da je funkcionisanje tržišta rada u cijeloj regiji anemično, uz istrajno velike stope nezaposlenosti i sporo otvaranje formalnih radnih mjesta.

Galerija

Bonus video: