Kranjska više nije crnogorska

Slovenija je od Evropske komisije 6. januara ove godine dobila odobrenje da “kranjsku kobasicu” unese u registar zaštićenih geografskih oznaka. Ovaj proizvod u svom asortimanu imaju Mesna industrija Goranović i Mesopromet - Franca
280 pregleda 14 komentar(a)
Kranjska kobasica
Kranjska kobasica
Ažurirano: 15.01.2015. 15:15h

Mesne industrije u Crnoj Gori više neće moći da proizvode “kranjsku kobasicu”, potvrđeno je “Vijestima” iz Uprave na inspekcijske poslove.

Slovenija je od Evropske komisije 6. januara ove godine dobila odobrenje da “kranjsku kobasicu” unese u registar zaštićenih geografskih oznaka. Ovaj proizvod u svom asortimanu imaju Mesna industrija Goranović i Mesopromet - Franca.

“Poljoprivredna inspekcija će postupati u skladu sa Zakonom, te će "kranjska kobasica” i slični nazivi proizvoda koji se proizvode u Crnoj Gori i koriste ime proizvoda čija je oznaka porijekla zaštićena ili je izvršena zaštita geografskog znaka u skladu sa propisima EU ili naše zemlje, nestati sa tržišta pod tim nazivom”, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Crna Gora je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji i domaćem Zakonu o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, obavezna da poštuje i zaštićene geografske oznake EU.

Vlasnik mesne industrije Goranović, Đorđije Goranović kazao je da nije upoznat sa odlukom Evropske komisije o zaštiti geografske oznake za “kranjsku kobasicu”. “Sve ono što je naša zakonska obaveza mi ćemo ispuniti”, kazao je Goranović.

Poštovaće sve što bude njihova obaveza: Goranović

“Vijesti” iz Mesoprometa nisu mogli da dobiju komentar.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crna Gora se obavezala da će na svojoj teritoriji zabraniti svaku upotrebu naziva zaštićenih u EU.

“Ovo će važiti čak i u situacijama kad je pravo geografsko porijeklo naznačeno, kad se konkretna geografska oznaka koristi u prevodu, kad je ime praćeno izrazima, kao što su: "vrsta“, „tip“, „stil“, „imitacija“, „metod“ ili drugim sličnim izrazom", piše u Sporazumu. Za kontrolu sprovođenja ovog zakona nadležna je Uprava za inspekcijske poslove - Poljoprivredna inspekcije.

Slovenija je pristala na kompromis jedino sa Hrvatskom u vezi “kranjske kobasice”, tako da će hrvatski proizvođači svoju "kranjsku" moći da prodaju pod tim imenom još 15 godina. Po definiciji “kranjska kobasica” je polutrajna mesna kobasica od zasoljenog grubo samljevenog mesa i čvrste leđne slanine, dopunjena aromom bijelog luka, bibera i dima.

“Kranjska kobasica” je 22. slovenački proizvod registrovan kod Evropske komisije, koja je do sada registrovala 1.200 zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Evropske unije.

Poljoprivredna inspekcija još nema spisak zaštićenih oznaka

Iz Uprave za inspekcijske poslove je navedeno da Poljoprivredna inspekcija još nema spisak registrovanih proizvoda sa zaštićenom oznakom porijekla, odnosno zaštićenim geografskim oznakama, jer su proizvođači dužni da podnesu zahtjev za registrovanje oznake porijekla ili geografske oznake Ministarstvu poljoprivrede.

“Zbog toga po ovom Zakonu nijesmo imala veliki broj kontrola. Naime, shodno Zakonu, Ministarstvo poljoprivrede je dužno da obrazuje Registar oznaka porijekla i Registar geografskih oznaka, dok je Poljoprivredna inspekcija dužna da kontroliše upotrebu znaka”, saopšteno je iz Uprave.

Zaštićene oznake porijekla i geografske oznake komercijalno ne mogu se na bilo koji način koristiti od onih koji nisu nosioci oznake. Domaćim Zakonom zabranjene su i “zloupotrebe, imitacije ili evociranja, čak i ako je pravo porijeklo proizvoda naznačeno ili naziv proizvoda preveden ili ako ga prate izrazi kao što su 'stil', 'tip', 'metod', 'kao što se proizvodi u', 'imitacija' ili slično”.

Zabranjeno je postavljanje i bilo kakavih oznaka koje bi potrošača mogle dovesti u zabludu o sličnim osobinama ili porijeklu proizvoda.

Bonus video: