EPCG prodala 73,2 GWh električne energije

Prvo tromjesečje period kad je električna energija konkurentna roba, jer se zimi najviše traži i troši
190 pregleda 0 komentar(a)
Struja, Foto: Shutterstock
Struja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 13:05h

Elektroprivreda (EPCG) je na tenderu za prvi kvartal ove godine već prodala 73,2 gigavat sata (GWh) električne energije, profila pik, po prosječnoj cijeni od 58,35 EUR za megavat sat (MWh), po osnovu čega će kompanija ostvariti prihod od 4,3 miliona eura. Koordinator za strateško planiranje portfolio menadžmenta u organizacionoj cjelini Upravljanje energijom, Marko Delibašić, rekao je da je sva energija prodata unutar Crne Gore, dok su kupci obezbijedili prekogranične kapacitete, što je EPCG oslobodilo te vrste troškova. On je naveo da je cijena prodate energije veća od one na mađarskoj HUPX berzi, 18 do 57 centi po MWh. „EPCG je, trgujući na taj način, u prosjeku po MWh dobila 40 centi više. To je samo dio od oko 35 odsto energije koja je planirana za prodaju u prvom kvartalu i predstavlja osnovu za dalju dnevnu i satnu prodaju“, rekao je Delibašić za list Elektroprivreda. On je dodao da je prvo tromjesečje period kad je električna energija konkurentna roba, jer se zimi najviše traži i troši. Za ovu godinu je, prema njegovim riječima, ugovorena i isporuka 517 GWh band energije Montenegro bonusu, koji snabdijeva Kombinat aluminijuma (KAP) po uslovima sličnim prošlogodišnjim. Montenegro bonusu je prošle godine prodato 663 GWh električne energije, vrijedne 27,5 miliona eura, čija je prosječna cijena iznosila 41,42 eura po megavat satu.

Montenegro bonusu je prošle godine prodato 663 GWh električne energije, vrijedne 27,5 miliona eura, čija je prosječna cijena iznosila 41,42 eura po megavat satu

Delibašić je kazao da je, kada je ova godina pitanju, prodaja već ugovorena do oktobra. Radi se o 517 GWh električne energije, po cijeni od 40,59 eura za MWh, sto iznosi oko 21 milion eura. Iz EPCG su podsjetili da se prodaja električne energije se planira dugoročno, kvartalno. Cilja se, kako su naveli, na prvi i posljednji kvartal godine, jer su tada najveće cijene, tako da se u to vrijeme i planira proizvodnja iz akumulacija. Delibašić je saopštio da se tada tempira veća proizvodnja, makar se u međuvremenu kupovalo više energije, kao i da se takvim načinom rada postižu značajni finansijski efekti za EPCG, dok se sistem optimizuje do maksimuma. On je dodao da EPCG u posljednje vrijeme nije imala potrebu za kupovinom energije i da je ta potreba izražena uglavnom u vrijeme remonta elektrana. „Naš sistem trenutno ne pati od značajnijeg manjka energije, kao što je to bio slučaj u nedavnoj prošlosti, s obzirom na to da je KAP smanjio potrošnju. Manjak, uglavnom band energije, EPCG je obezbjeđivala kupovinom na godišnjem tenderu Elektroprivrede Republike Srpske. Ostale količine je nabavila na mjesečnom, sedmičnom i dnevnom nivou, kao i intradej kupovinom“, objasnio je Delibašić. On je naveo da EPCG, ulaskom hidroelektrane (HE) Piva u portfolio kompanije 1. januara, raspolaže većom količinom vršne energije. „Tako je EPCG, prvi put, iskazani višak pik energije prodala na tenderima u prvom i posljednjem kvartalu prošle godine“, rekao je Delibašić. EPCG je, prema procjenama, prošle godine kupila 860 GWh električne energije vrijedne 33 mliona eura, a prodala 621,5 GWh za 34,4 miliona EUR. Prosječna cijena prodaje veća je od kupovine 17 eura po MWh.

Bonus video: