Snižena procjena rasta crnogorske ekonomije

SB je snizila i procjenu rasta crnogorske ekonomije za prošlu godinu, sa junskih 3,2 odsto na 1,5 odsto
2 komentar(a)
krivulja, Foto: Shutterstock
krivulja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 11:57h

Svjetska banka (SB) snizila je procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 3,4 odsto, sa 3,5 odsto koliko je predviđala u junu.

Prema novim zimskim prognozama SB za svjetsku ekonomiju, dostavljenim agenciji Mina-business, crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) bi u narednoj godini trebalo da poraste 2,9 odsto.

SB je u junu prošle godine prognozirala da će crnogorska ekonomija u narednoj godini ojačati 3,3 odsto.

Za 2017. godinu, SB prognozira rast ekonomije Crne Gore od tri odsto.

SB je snizila i procjenu rasta crnogorske ekonomije za prošlu godinu, sa junskih 3,2 odsto na 1,5 odsto.

Deficit tekućeg bilansa plaćanja, iskazan udjelom u BDP-u trebalo bi u Crnoj Gori, prema procjenama SB, ove godine da iznosi 16,3 odsto, naredne 16,8 odsto, a 2017. godine 17,5 odsto.

Prema prognozama iz juna prošle godine, deficit bilansa plaćanja u ovoj godini trebalo je da iznosi 19 odsto, a naredne 20 odsto.

Od zemalja regiona, više je nego prepolovljena prognoza rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini, sa junskih 1,2 odsto na 0,5 odsto.

Postepeni oporavak eurozone trebalo bi da doprinese rastu u Turskoj i u zemljama u razvoju u srednjoj i istočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Gruziju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Rumuniju, Srbiju, Zajednicu Nezavisnih Država (ZND) i Jermeniju.

Ukupno bi zemlje u razvoju trebalo ove godine u prosjeku da zabilježe rast od 4,8 odsto, koji bi u narednoj trebalo da ubrza na 5,3 odsto, pa na 5,4 odsto u 2017.

Iz SB su upozorili na neujednačen oporavak svjetske ekonomije u cjelini, pod pritiskom posrtanja eurozone i Japana i na velike razlike među zemljama, izdvajajući prognoziranu recesiju u Rusiji.

Za svjetsku ekonomiju u cjelini banka prognozira rast od tri odsto u ovoj godini, 3,3 odsto u narednoj.

U 2017. godini rast bi trebalo neznatno da uspori na 3,2 odsto.

“Oporavak je neravnomjeran, a rast je sve brži u američkoj i britanskoj ekonomiji, obilježen oporavkom tržišta rada i nastavljenom blagom monetarnom politikom”, kazali su iz SB.

SB objavljuje prognoze za svjetsku ekonomiju, s posebnim naglaskom na zemlje u razvoju, dva puta godišnje, u januaru i junu.

Bonus video: