Uzmite 50 eura i zaradite trgujući ruskom rubljom na svjetskoj berzi

7 komentar(a)
FXlider
FXlider
Ažurirano: 13.01.2015. 10:00h

Nakon pada tokom decembra od preko 50% u odnosu na dolar, rublja je nakon intervencije Centralne Banke Rusije uspela da nadoknadi prethodni pad. Međutim, već početkom ove godine rublja je ponovo pala 13% u odnosu na američku valutu.

FXLider, specijalno čitaocima "Vijesti", daje 50 eura kao početni kapital, namenjenih za trgovanje ruskom rubljom i drugim valutama na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada vrednosti valuta rastu ali i kada padaju.

Registrujte se ovde i počnite da trgujete sa 50 eura na svetskoj berzi

Pre samo godinu dana Ruska ekonomija ostvarivala je rast od 1.5% a predsednik Vladimir Putin spremao se da organizuje zimsku olimpijadu u Sochi-u. Danas, godinu dana kasnije zvanična Moskva se uz veliki napor trudi da spreči valutnu krizu koja bi mogla da se pretvori u pravu ekonomsku katastrofu. Veliki broj zapadnih kompanija koje posluju u Rusiji takođe su ugrožene. Među najviše pogodjenim su Ford, Volksvagen, Carlsberg, Adidas, McDonalds, Simens ali i veliki broj evropskih banaka .

Na kraju prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je kolaps cene nafte i sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji kao osnovni razlog finansijske krize u ovoj zemlji.

’Samo u toku prošle godine ruska rublja izgubila je 45% svoje vrednosti u odnosu na dolar i čak se u jednom momentu spustila na rekordno nizak nivo. Prema podacima Bloomberg-a ruska nacionalna valuta imala je najgore rezultate tokom 2014 godine od svih 170 svetskih valuta. Ciljna inflacija koju je postavila Centralna Banka Rusije je bila za prošlu godinu 5%. U realnosti ona je dostigla 9.4% i dalje raste’ navode u FXLider-u.

Polovinom decembra Centralna Banka Rusije povećala je referentne kamatne stope sa 10.5% na 17% što je najveći pojedinačni rast od kada je zemalja bankrotirala 1998 godine. Ovo je bio poslednjih od ukupno 6 povećanja koje je centralna banka preduzela kako bi odbranila rublju i zauzdala inflaciju.

’MMF očekuje da će zbog svega što se prošle godine dogodilo, GDP Rusije tokom poslednjeg kvartala i pored prognoziranog rasta od 0.2% biti skoro u potpunosti izbrisan. Ruski zvaničnici smatraju da bi tokom 2015 godine aktivnost ekonomije mogla da padne i do 5% ukoliko cena sirove nafte ostane ispod 60 dolara po barelu. Cena sirove nafte pala je ispod 50 dolara po barelu što je najniži nivo u poslednjih pet godine. Ovaj pad cene naročito je pogodio ekonomiju Rusije kako polovina nacionalnog dohotka dolazi upravo od izvoza nafte i gasa. Očekuje se da će i budžetski deficit biti oko 2% upravo u zavisnosti od cene nafte. Rast deficita doveo je do toga da Vladimir Putin naredi smanjenje javnih troškova za 5%. Odbrana i nacionalna bezbdenost jedina su ministarstva koja će biti izuzeta od ovog smanjenja’ kažu u FXLider-u.

Rezerve koje Rusija ima u stranim valutama tokom prošle godine pale su na 416 milijardi dolara što je oko 21% pada u odnosu na prethodnu godinu. Ruska vlada, banke i kompanije imaju dug od skoro 678 milijardi dolara od kojih oko 130 milijardi dolara mora biti vraćeno već do kraja ove godine.

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored dolenavedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu, ili zahtev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posledice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: