Philibert i Rakčević nude deset miliona za Institut i 28 miliona za ulaganja

Ponuđač se obavezao, saopštio je na konferenciji za novinare, da će poštovati sve obaveze prema radnicima
4484 pregleda 3 komentar(a)
Institut u Igalu, Foto: Slavica Kosić
Institut u Igalu, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.01.2019. 14:01h

Konzorcijum češke kompanije "Philibert" i petrovačkog hotelsko-turističkog preduzeća "Vile Oliva", biznismena Žarka Rakčevića, ponudio je deset miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta "Simo Milošević" u Igalu i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina.

Jedinu pristiglu ponudu otvorila je danas tačno u podne Tenderska komisija Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore, a predstavnici konzorcijuma Žarko i Petar Rakčević, i direktor češke "Cimex grupe", u okviru koje posluje firma "Philibert", Miroslav Kosnar, obratili su se potom novinarima u sjedištu "Šajo grupe" u Podgorici.

Žarko Rakčević je najavio da će Česi voditi menadžment u kompaniji iz Igala ukoliko bude prihvaćena njihova investiciona ponuda, a Kosnar da su zainteresovani i za kupovinu akcija manjinskih vlasnika na berzi.

Poručili su da žele da nastave višedecenijsku tradiciju rehabilaticionog centra u Igalu, razvijajaju ovaj turistički kompleks i da ne žele da grade stanove za prodaju.

"Cimex grupa" je u privatnom vlasništvu, imaju 13 hotela u Češkoj, više od 2.000 soba, među kojima tri rehabilitaciona centra na Marjanskim laznama i hotelski brend "Orea".

"Svoje iskustvo u upravljanju hotelima želimo da primijenimo i u Institutu iz Igala", kazao je Kosnar koji "čvrsto vjeruje da su ispunili sve uslove tražene tenderom" i da upravljaju hotelima kategorisanim sa četiri i pet zvjezdica.

Za investicije nude 27,94 miliona eura, u narednih pet godina, od čega bi 22 miliona išlo na rekonstrukciju objekata, što podrazumijeva dovođenje faze jedan i dva Instituta na četiri zvjezdice, a Titove vile na pet zvjezdica.

Pet miliona je predviđeno za medicinsku opremu, a 944 hiljade je prema investicionoj ponudi predviđeno "za trening osoblja".

"Tokom prve dvije godine planirane su investicije u fazu dva Instituta (kojoj je neophodna potpuna rekonstrukcija) i Titovu vilu, a od treće godine bi krenule investicije i u fazu jedan Instituta, a sve to neprekidajući njegovu djelatnost", objasnio je Petar Rakčević.

Predstavnici konzorcijuma su, kako je saopšteno, "svjesni obaveza prema zaposlenima" zbog čega je data izjava Tenderskoj komisiji da će se poštovati svi granski, kolektivni i opšti ugovori koji su potpisani, i koji su na snazi.

Žarko Rakčević je saopštio da Institut ima veliki razvojni potencijal, ali i da "oni kao kupuju oko četiri miliona eura dugova i vrlo problematične sporove, zbog čega nije čudo što je jedan broj kompanija odustao".

"Naši partneri će voditi menadžment…Oni nemaju samo goste iz Češke već iz centralne Evrope, Njemačke itd”, dodao je Rakčević i napomenuo da će Institut nastaviti dosadašnji program prema crnogorskom Fondu za zdravstveno osiguranje, budući da su naši građani bili vezani za programe Instituta iz Igala.

Rakčevićeva HTP "Vile Oliva" je krajem avgusta prošle godine kupila na Montenegroberzi oko 26 odsto akcija Instituta za 2,8 miliona eura.

Bonus video: