Zapeo zakon protiv divlje gradnje, biće amandmani

Iz ministarstva su kazali da, prema nezvaničnim podacima, ima 100 hiljada neformalnih objekata, izgrađenih bez neophodnih dozvola ili sa prekoračenjem građevinske površine, dok su zvanični podaci da ih je u 2013. godini bilo oko 42.883
5 komentar(a)
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.01.2015. 14:59h

Iako je prošlo više od dvije i po godine od kada je u skupštinsku proceduru stigao Vladin Predlog zakona o legalizaciji neformalnih objekata, kojim treba da se riješi bespravna gradnja, nije poznato kada će poslanici usvojiti taj važni zakon.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma koje je pripremilo taj akt nijesu za „Vijesti“ precizirali zašto se ne usvaja i da li imaju informacije kada bi se on mogao naći na dnevnom redu neke sjednice zakonodavne vlasti. Sada najavljuju i amandmane.

"U komunikaciji smo sa predstavnicima nadležnih državnih organa, Zajednicom opština, pravosudnim organima i predstavnicima poslaničkih klubova kako bi poboljšali zakonski teksta. Imajući u vidu njegov značaj, odnosno posljedice koje će njegova primjena imati na veliki broj građana u najvećem broju pitanja potrebno je postići konsenzus sa svim relevantnim institucijama. U cilju pronalaženja primjenljivih rješenja, nakon konsultacija sa predstavnicima navedenih institucija pristupilo se izradi amandmana“, kazali su u resoru kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović.

Nijesu precizirali šta će se amandmanski popravljati.

Branimir Gvozdenović

Kada je predlog upućen u skupštinu, ministar je bio aktuelni poslanik DPS -a Predrag Sekulić.

Iz ministarstva su kazali da, prema nezvaničnim podacima, ima 100 hiljada neformalnih objekata, izgrađenih bez neophodnih dozvola ili sa prekoračenjem građevinske površine, dok su zvanični podaci da ih je u 2013. godini bilo oko 42.883.

Procjena je da će proces legalizacije, kada zakon počne da se primjenjuje, trajati do osam godina.

Prema predlogu zakona, svi vlasnici nelegalno sagrađenih objekata moraće u roku od pola godine objekat prijaviti opštini u kojoj je sagrađen kako bi počela procedura legalizacije.

Objekti koji se ne budu mogli uklopiti u planove i koji su sagrađeni u zoni nacionalnih parkova, morskog dobra i putnih koridora biće srušeni.

Kome bude omogućeno da legalizuje bespravnu sagrađenu građevinu plaćaće posebnu naknadu za komunalno opremanja u najviše 240 mjesečnih rata za one objekte koji služe za stanovanje, a za ostale ta naknada se može platiti u 120 mjesečnih rata.

Uz to, uvedena je i obaveza plaćanja naknade za legalizaciju od koje su izuzeti objekti osnovnog stanovanja.

Koliko će iznositi te naknade zavisiće od opštine u kojoj se nalazi bespravno sagrađen objekat.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su objasnili da će po usvajanju zakona građani imati korist jer će svoju investiciju „uvesti“ u legalne tokove i povećati njenu vrijednost na tržištu.

Opštine će prihodovati više stotina miliona eura od naplate komunalnih naknada za opremanje građevinskog zemljišta.

“Uz to, vlasnici će nakon legalizacije plaćati porez na nepokretnosti. To će dodatno doprinijeti godišnjem uvećanju prihoda opštine od više desetina miliona eura“, objasnili su iz Vladinog resora.

Tamo gdje ne mogu legalizovati moraju obezbijediti drugi smještaj

U Ministarstvu su objasnili da će onim građanima kojima se ne bude mogao legalizovati objekat, a koji služi za osnovno stanovanje, biti obezbijeđen alternativni smještaj.

"Taj smještaj je za one koji ne posjeduju drugi stambeni objekat na teritoriji Crne Gore i predstavlja ispunjenje obaveza preuzetih Bečkom deklaracijom“.

Uklanjanje objekta osnovnog stanovanja može se sprovesti nakon obezbjeđenja alternativnog smještaja. Smještaj obezbjeđuje opština u skladu sa brojem članova porodičnog domaćinstva.

Nelegalnih oko 100.000

Podaci Ministarstva pokazuju da je najveći broj objekata za koje nije izdata građevinska dozvola ili sa prekoračenjem dozvole u Podgorici (16.646), zatim Ulcinju 5.409, Baru 4.732, Tivtu 2.569, Pljevljima 2.070 i Bijelom Polju 1.874.

"Opštine u kojima je najmanje zastupljena nelegalna gradnja su Andrijevica sa 11, Plužine sa četiri i Šavnik sa jednim nelegalnim objektom. Prema nezvaničnim podacima, broj nelegalnih objekata po opštinama je mnogo veći, imajući u vidu nezvaničnu procjenu od 100 hiljada na nivou države”, kazali su u Vladinom resoru.

Bonus video: