Akcije tehnoloških kompanija: Apple najvrijednija američka kompanija

4 komentar(a)
Apple, Foto: Shutterstock
Apple, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.01.2015. 10:57h

Na kraju 2014. godine Apple je prema Financial Times-u i dalje najvrijednija američka kompanija ispred Exxon Mobila i Microsofta-a. Od pet najvrijednijih američkih kompanija, 3 pripadaju tehnološkom sektoru. Apple sa tržišnom kapitalizacijom od 603.07 milijardi dolara je na pravom mjestu, Microsoft sa 382.39 milijardi dolara na trećem i Google sa 352.21 na četvrtom mjestu.

FXLider, specijalno čitaocima "Vijesti", daje 50 eura kao početni kapital, namijenjenih za trgovanje cijenom akcija najvećih svjetskih kompaniji, kao što su Apple, Facebook, Microsoft, Yahoo, Alibaba i mnogi drugi.

Prijavite se ovde za 50 eur i počnite da trgujete >>>

Kako navode u FXLider-u, kada su u pitanju velike akvizicije, 2014. godina je bila izuzetno aktivna naročito u tehnološkom sektoru.

’Pojedine akvizicije upravo zbog svoje veličine izazvale su zabrinutost da bi njima ostvarena dominacija na tržištu mogla u velikoj mjeri da šteti pojedinim segmentima industrije’, kažu u FXLider-u.

  • Google je kupio Skybox Imaging (proizvođača najmanjih satelita koji prave fotografije visoke rezolucije) za 500 miliona dolara i Deepmind (kompanija koja se bavi razvojem softvera koji omogućavaju da kompjuteri razmišljaju kao ljudi) za istu sumu, dok je Nest (sistem za zaštitu novca potrošača)kupio za 3.2 milijarde dolara.
  • Microsoft je kupio Mojang (švedski proizvođač softvera)za 2.5 milijardi dolara. Nakon što je Google 2012. kupio Motorolu, prošle godine ona je prešla u vlasništvo Lenovo-a za 2.9 milijardi dolara.
  • Apple je kupio Beats Audio za 3 milijarde dolara
  • Facebook, pored kupovine Whats App-a za 19 milijadi dolara, za dodatne 2 milijarde kupio je Oculus koji predstavlja sinonim za tehnologiju virtuelne realnosti.

A kako je izgledalo stanje na tržištu kapitala?

  • Cijena akcija Facebook-a u 2014. porasla je nevjerovatnih 42,59%.
  • Cijena akcija Apple je nakon junske podjele akcija do kraja godine porasla 18.48%.
  • Cijene akcija Googla su nakon takođe podjele akcija u maju do decembra porasle 5.06 % da bi u poslednjem mjesecu godine ušle u korekciju i skoro u potpunosti poništile prethodni rast.
  • Akcije Microsoft-a porasle su tokom 2014. godine 24.65%.

Nakon spektakularne IPO cijene akcija Alibaba-e porasla su 26.57% što se pozitivno odrazilo i na cijene akcija Yahoo-a u čijem je vlasništvu oko 24% Alibaba-e , koje su ostvarile rast od 25%.

Simon Roberts, Analitičar u Fortrade-u

FXLider ima ekskluzivnu saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Pored navedenog odricanja od odgovornosti, ovaj materijal ne predstavlja ponudu, ili zahtjev za izvršenje transakcije bilo kojim finansijskim instrumentom. Društvo Fortrade ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu koja može biti sačinjena od ovih komentara ili za posljedice koje proizilaze iz njih. Ne daju se nikakve izjave niti garancije za tačnost i potpunost informacija. Shodno tome svako lice postupa u tom smislu u potpunosti na sopstveni rizik. Svako obezbijeđeno istraživanje, ne uzima u obzir specifične investicione ciljeve, finansijsku situaciju i potrebe određene osobe koja može da ga primi. Ono nije sastavljeno u skladu sa zakonskim zahtjevima, osmišljen da promoviše nezavisnost investicionog istraživanja, kao takvog.

Bonus video: