Završen projekat i zemljani radovi postrojenja za procjedne vode

Za izgradnju treće sanitarne kade, navedeno je da je u prethodnom periodu završeno blizu 80 odsto radova na iskopu
124 pregleda 1 komentar(a)
Deponija, Foto: Vesko Belojević
Deponija, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.01.2015. 20:35h

U preduzeću "Deponija" za ovu godinu planirano je nekoliko važnih investicija, a najveće ulaganje od dva miliona eura, treba da bude za izgradnju postrojenja za prečišćavanje procjednih voda na deponiji Livade u Podgorici.

U programu rada tog preduzeća navodi se da je za to postrojenje urađen glavni projekat i završeni pripremni zemljani radovi.

„U toku je sagledavanje mogućnosti da drugi član konzorcijuma- „KARKANIAS“ preuzme vođenje projekta, umjesto dosadašnjeg „ERGASISA“ koji je prekinuo radove, preuzimanjem svih obaveza prethodnog nosioca posla. U protivnom, tražićemo raskid ugovora. Vrijednost projekta, uključujući troškove nadzora iznosi oko dva miliona eura“, navodi se u dokumentu.

Za izgradnju treće sanitarne kade, navedeno je da je u prethodnom periodu završeno blizu 80 odsto radova na iskopu.

Na osnovu glavnog projekta je urađena projektna i tenderska dokumentacija za izvođenje radova.

"Zbog nemogućnosti pronalaženja strateškog partnera i načina finansiranja, te poništenja javnog poziva koji je bio objavljen u aprilu 2014. godine i vijeka trajanja sanitarne kade broj dva, Društvo je raspisalo tender za izgradnju treće sanitarne kade“, piše u programu.

Navodi se da je, s obzirom na projektovane kapacitete sanitarnih kada 1 i 2 na deponiji Livade i njihovu popunjenost, neophodno završiti izgradnju treće kade do septembra.

"U suprotnom postoji rizik da se zbog popunjenosti kapaciteta sanitarnih kada 1 i 2 pojavi problem odlaganja komunalnog otpada sa teritorije glavnog grada i time ugrozi javni interes", navodi se u programu.

Za tu investiciju je, kako se navodi, budžetom Glavnog grada za 2015. godinu opredijeljeno 300.000 eura, a milion eura će obezbijediti "Deponija" iz sopstvenih prihoda.

Navodi se da je realizacija izgradnje postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz deponijskog bio-gasa, planirana kroz instaliranje jednog motor - generatora ove godine i instaliranje drugog generatora od 2016. do 2017. Rok za realizaciju projekta po fazi je šest mjeseci, a ukupna procijenjena vrijednost iznosi milion eura, a finansiraće se kroz privatno-javno partnerstvo. „Deponija“ planira i nabavku kamiona kipera za 120.000 eura za samostalno održavanje sanitarnih kada, izgradnju nasipa i prilaznih saobraćajnica.

Potrebno još dvadesetak radnika

U „Deponiji“ je, kako se navodi, zaposlen 131 radnik, ali im je, zbog planiranog uvođenja druge smjene u u radu regionalnog reciklažnog centra (RRC), potrebno još dvadesetak radnika.

U programu se navodi da je na osnovu analize koja je izvršena na bazi sprovedenih projekata unapređenja procesa upravljanja otpadom na deponiji komunalnog otpada Livade i otkupa ambalaže i ambalažnog otpada od pravnih i fizičkih lica, planirano uvođenje druge smjene u radu RRC.

„Procjena je da će za planirane aktivnosti predviđene programom rada prosječan broj zaposlenih od 155 radnika odgovoriti potrebama“, piše u programu.

Planiraju prihod od3.554.500 eura

“Deponija”, kako se navodi u programu, planira da u ovoj godini ostvari prihod od 3.554.500 eura.

Od fakturisanih usluga deponovanja komunalnog otpada pravnim licima planiraju prihod od 1,9 miliona eura, deponovanja komunalnog otpada građanima 1,1 milion, prihoda od prodaje selektiranog materijala 500.000.

Od taksi i kamata po sudskim sporovima planiraju 3.000 i od potraživanja od Centra za socijalni rad i Fonda zdravstva 15.500 eura.

Rashodi su planirani na iznos od 3.490.000 eura, od čega je 1,6 miliona planirano za troškove zarada i drugih ličnih primanja zaposlenih.

Bonus video: