Bivši radnici Radventa nezadovoljni, pare čekaju od oktobra

74 pregleda 0 komentar(a)
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Radvent, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.01.2015. 20:06h

Bivši radnici Radventa, njih oko 200, mjesecima čekaju na isplatu svojih potraživanja po osnovu zarada u ukupnom iznosu od oko 570 hiljada, ali kako sada stvari stoje to se neće brzo desiti. Imovinu Radventa kupio je nakon stečaja, u dvije rate za nešto više od milion eura, turski Toščelik, vlasnik Željezare. Oni su taj iznos isplatili još u oktobru prošle godine, čime su ispunili svoje obaveze.

Od tada je uloženo više prigovora povjerilaca, zbog čega se mjesecima odgađa isplata potraživanja radnika. Bivši radnici tvrde da se radi o „opstrukciji“ i nezadovoljni su što im na kraju neće biti isplaćen puni iznos novca kojem su se nadali jer za tu namjenu navodno nema dovoljno novca.

„Radi se o klasičnoj opstrukciji. Rečeno nam je da će potraživanje na kraju biti isplaćeno uz umanjenje od 21 odsto. Ne znamo gdje su otišle te pare. Imam podatak da je za troškove arhiviranja (u stečajnom postupku) potrošeno 9.000 eura“, kazao je „Vijestima“ Nikola Ćetković, bivši radnik Radventa koji mjesecima čeka isplatu potraživanja.

On je naveo da je do sada samo isplaćen novac za socijalni program 25 ljudi koji su naknadno bili radno angažovani.

„Pitamo se zašto se toliko odlaže isplata naših potraživanja“, dodao je Ćetković.

Stečajni upravnik Radventa Nenad Amidžić kazao je „Vijestima“ da zakonska procedura nalaže da se prije isplate razmotri svaki od pristiglih prigovora.

On je naveo da je sljedeće sudsko ročište zakazano za 16. januar i potvrdio da su potraživanja bivših radnika oko 570 hiljada eura.

„Bilo je šest prigovora, a u međuvremenu je sudu još jedna žena uložila sedmi prigovor“, objasnio je Amidžić.

Bonus video: